Hållbara matsystem - Härnösand

Vi vill se lokala och livgivande matsystem på kommunnivå i Härnösand, Sverige och världen.

Varför hållbara matsystem?

”Historiskt har civilsamhällets kapacitet att mobilisera och bryta ny mark varit helt avgörande för att stärka samhällets förmåga till omställning vid kritiska tidpunkter.”
Vinnova

Omställningsnätverket kan bara hålla med och det är därför arbetar vi med lokala partners i Härnösand för att utforska hur medborgare kan engagera sig i matens och livets kretslopp. För att stärka lokalsamhället i denna kritiska period och verka för livets fortsatta blomstring.

Kriserna syns överallt just nu. Allvarliga torka i USA, Europa och Kina. Krig i Ukraina. Inflationen biter tag och den billiga energin som samhället och civilisationen är byggd på flödar inte längre fritt. Alla sätt som möter både grundläggande behov och ger möjlighet till meningsfull sysselsättning, flera och djupare relationer, mer liv och mindre utsläpp måste nu utforskas. 

Samförsörjningsdagen 2023 den 25e feb

Vad? Fyra områden i hållbara matsystem

Projektet har grupperat aktiviteter i hållbara matsystem i fyra delar. Inom varje del finns många möjligheter för frivilliga, företagare, entreprenörer, kunder och sponsorer. Både som individer och allra bäst, grupper.

Här syns också exempel på vad som kan finnas i varje område. Hur vill du eller din organsiation engagera sig?

Hur ska det gå till?

Det beror på! Projektet sträcker sig över två år och har som uppgift att presentera möjligheter för verksamheter inom det lokala hållbara matsystemet. Vad som faktiskt händer beror på många faktorer men kanske främst på hur människor i kommunen svarar an på de inbjudningar som skickas ut. Vill du att maten på ditt bord är producerad eller förädlad nära dig? Då är det upp till dig att hitta ett sätt att göra det eller stödja det! Med full vetskap om att du inte är ensam om att vilja detta! 

Grupper av engagerade medborgare kan ändra världen

Att utforska nya sätt att leva genom produktion, inköp och tillagning av mat blir lättare, roligare och mer meningsfullt när vi gör det tillsammans. Det bidrar också till förmågan att klara och återhämta sig efter störningar i exempelvis livsmedelskedjan.

Lokal mat är ingen trend. Det är så maten alltid har producerats. Det är i princip de senaste 70-100 åren som vi har kunnat arbeta och konsumera på det sätt vi gör nu. Ett sätt som sliter både på oss och planeten. VI har kommit till en punkt där vi behöver ändra vårt sätt att leva. Maten är en grundpelare i vår dagliga överlevnad. Genom att komma tillsammans kring nya eller nygamla sätt att producera, förädla, distribuera och kompostera kan vi skapa en ny livgivande kultur som förändrar våra relationer till allt inklusive oss själva. Vi blir medborgare (istället för konsumenter) genom vårt deltagande i hållbara matsystem.

Lågenergi matsystem

Vårt samhälle och vår civilisation bygger på att vi har tillgång till mycket och billig energi. Det är inte säkert att vi kan eller vill fortsätta på det sättet. Lågenergi matsystem innebär minimal användning av fossila bränslen och el som ersätts av handkraft och innovativa handverktyg. Ett lågenergi matsystem optimerar för biologisk mångfald och levande ekosystem i första hand och avkastning per kvadratmeter i andra hand. 

Blogginlägg och annat om hållbara matsystem

SVT: Boende odlar vid hyreshusen

Grönsaker, blommor och bin. På 100 kvadrat är Kajsa och Karl-Axel nu nästan självförsörjande. Förra året frågade de om lov att gräva upp delar av hyreshusets gräsmatta. Resultatet är en egen köksträdgård – mitt i stan. – Jag hoppas att vi kan inspirera fler, säger...

SVT: Forskare undersöker odling i stadsmiljö i fyra svenska städer

Vilka hinder och möjligheter finns för att öka stadsodling i mindre och mellanstora städer? Den frågan ställer sig forskare vid Mittuniversitetet som nu undersöker stadsodling i fyra svenska städer. Och det ser väldigt olika ut i olika städer. – Stadsodling behöver...

Isak vill se Hållbara matsystem i Härnösand

Tidningen Ångermanlands fantastiska kulturredaktör Katarina Östholm träffade Isak Eriksson innan han reste iväg för studier i ekolantbruk i Norge. Isak säger bland annat: Ett liv där vi använder mer muskelkraft och mindre energi mår vi bara bra av. Tricket med små...