Dagen för alla som äter!

Samförsörjningsdagen 2023

Vad är Samförsörjningsdagen?

Mötet för dig som vill veta mer och engagera dig i Hållbara Matsystem i Härnösand

25 Februari 2023

Dag(ar)

:

Timme(s)

:

Minut(er)

:

Andra(s)

Vi utforskar kraften i att göra mat tillsammans. 

Lusten att skapa tillsammans har alltid funnits hos människor och alla som har varit med och skapat något i en grupp vittnar om stoltheten och glädjen med det.

Att samlas runt maten kan ge den möjligheten. Det har visat sig vara ett mycket kraftfullt sätt att skapa levande lokalsamhällen – platser där vi bor och trivs och har massor med näring för kropp och själ.

Att se till sina egna behov – självförsörjning – är i ropet. Vi är fler som funderar på var maten kommer ifrån och fler och fler utbildar sig inom odling och matproduktion. Men att göra själv är utsatt, kräver kompetens och resurser. I värsta fall lägger man av efter en säsong. Det är därför samförsörjning – att göra mat tillsammans – är mer hållbart över tid. Det ger dessutom fler njutbara stunder och mer och bättre mat. Delad odlingsglädje är dubbel odlingsglädje!

Den här dagen är för dig som intresserar dig för mat. Var den kommer ifrån och hur den produceras, förädlas, transporteras och komposteras. Privatpersoner som aldrig odlat och erfarna trädgårdsmästare är välkomna. Politiker och kommunala tjänstemän som vill stärka den civila omställningen är välkomna. Alla som har en relation till mat är välkomna.

Information om kostnaden och betalning kommer till din mailadress när vi får veta antal anmälda. Vi siktar på ca 1000 kr om du representerar en organisation och ca 200 kr som privatperson. Allt (2 fika, lunch och lokalen) är till självkostnadspris och ska bara täcka en del av kostnaderna.

Projektet Hållbara matsystem bär resten av kostnaderna.

Vad blir det för mat i denna förändringens tid?

Utdrag ur programmet: (mer kommer allt eftersom)

Warm data lab

Ett sätt att starta längre möten, konferenser och samarbeten som öppnar upp relationerna som nya möjligheter beror på.

Samodlarpanel

Samförsörjning finns som alternativ – gör mat tillsammans! På den här dagen möter vi lokala och regionala samförsörjare som berättar om varför de hellre gör saker ihop med grannarna och vännerna än själva. Det är förstås inte alltid enkelt att samarbeta med andra och svårigheter i samarbeten kommer också att tas upp.

 

Mat i offentliga miljöer

Vi får också prata om möjligheter och fördelar med att göra mat i det offentliga rummet – på skolan, runt flerfamiljshuset eller kanske i parken?

Open space

Open Space är ett pass där alla deltagare kan välja att prata om eller gör det som hjärtat är fullt av.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

7 + 11 =