EN FILM OM OMSTÄLLNING

Vi gör en folkfinansierad dokumentär som visar vad omställning är och kan vara.

Se filmens trailer här!

Varför en film om omställning?

Omställningsrörelsen består av individer som kommer samman för att bygga resilienta och regenerativa lokala sammanhang. Tillsammans med grannar, vänner och alla som vill skapar vi en ny kultur som respekterar människor och den levande jordens gränser.

Nu skapar Omställningsnätverket, tillsammans med filmskaparen Mattias Olsson från Campfire Stories, en film som visar vad omställning är och kan vara. Syftet med filmen är att inspirera människor – kanske särskilt de som inte redan betraktar sig som omställare – till att göra positiva förändringar i sina egna liv som bidrar till en mer hållbar och rättvis värld. 

För vissa kan det handla om att kliva av ekorrhjulet, flytta ut på landet och börja odla egen mat. Men vi tror att omställningen kan vara så mycket mer och vi vill fånga denna mångfalden med filmen! Vi vill gärna se omställningsrörelsen i Sverige växa, och vi tror det är genom en film vi på bästa sättet kan nå ut med de många berättelser om omställning som växer fram – i både stad och land – runt om i landet.

Tack alla som stöttat filmen och bidragit till finansieringen! Att producera en film av hög kvalité kräver resurser. De insamlade pengarna kommer att användas för att finansiera arbetet med filmning, ljudläggning, klippning, resor för att besöka omställningsinitativ, samt arbetet med kommunikation, redaktion och distribution av filmen.

Redaktionsgruppen

mattias olsson

Mattias Olsson är filmskapare, regissör och producent som driver film- och poddplattformen Campfire Stories. Mattias har gedigen erfarenhet av filmhantverket. Han har under de senaste elva åren producerat fem dokumentärfilmer för SVT och 13 för filmplattformen Campfire Stories.

Arci Pasanen

Arci Pasanen är erfaren kommunikatör och medordförande i Omställningsnätverket. Arci har engagerat sig mycket i frågan om Naturens rättigheter och producerar podden Begäret som utforskar hur vi kan navigera oss själva och gemensamt i en tid som kräver en stor omställning.

maxim vlasov

Maxim Vlasov är forskare vid Umeå Universitet och styrelseledamot i Omställningsnätverket. Maxim har medskapat filmen ”Voices of Immersion” om hopp och hopplöshet i relation till den ekologiska krisen.

amanda martling

Amanda Martling är kommunikatör och erbjuder även kurser, workshops och coachning inom hållbarhet och inre omställning. Hon är redaktör för boken ”Sånger från jorden – 32 röster för en ny relation till planeten”.

anton pettersson

Musiken i filmen kommer att komponeras av Anton Pettersson. För Anton var det en gång musiken och låtskrivandet som blev dörrar till natur och medvetandeförändring. ”Musik vibrerar i mellanrummen. Musiken överbryggar och kopplar ihop saker. Erfarenheter av annat än sig själv fast i sig själv. Det är fortfarande i musiken jag trivs allra bäst.”

Johanna Desthon

Johanna är miljökommunikatör med en master i miljövetenskap från SLU och många års erfarenhet av att skapa meningsfull dialog med fokus på miljö och hållbarhetsfrågor. 

Tillsammans har vi samlat ihop över 110 000 kr!

Premiär i slutet av 2022!

Under våren 2021 samlade vi via vår folkfinansieringskampanj ihop 112 500 kr! Och därigenom lyckades vi tillsammans nå vårt mål på 110 000 kr. Stort tack till alla som varit med och skänkt en slant! Det är ni alla som möjliggjort att vi nu kan börja jobba med att producera filmen!

Filmen kommer att filmas under hösten 2021 och våren 2022. Hösten 2022 sker klippning och efterbearbetning och premiären av filmen planeras till i slutet av 2022. 

Mumsbitar under året

Fram tills att filmen har premiär kommer vi släppa kortare klipp och intervjuer från filmen som växer fram – små mumsbitar helt enkelt! De kommer publiceras i Omställningsnätverkets kanaler på sociala medier. Vill du vara säker på att inte missa detta så skriv upp dig som prenumerant på Campfire Stories nyhetsbrev!

Risker

Det finns alltid ett visst mått av risk involverat när man gör film. Det är mer regel än undantag att saker sker som man inte kunnat förutse. Men filmens regissör och producent, Mattias Olsson, har en gedigen bakgrund inom filmhantverket. Han har under de senaste elva åren producerat fem dokumentärfilmer för SVT och 13 för filmplattformen Campfire Stories, och har sett dem alla gå i mål. Även om det skulle dyka upp oförutsedda utmaningar i detta filmprojektet är det inget vi har anledning att tro att vi och Mattias inte ska kunna lösa. Vi förväntar oss att filmen kommer vara färdig på utsatt datum.