FILMEN AVTRYCK

En folkfinansierad dokumentär som visar vad omställning är och kan vara! Samproduktion mellan Campfire Stories och Omställningsnätverket. 

Se filmens trailer här ovan

Här kan du hyra eller köpa filmen!

”Om individers handlingar är för små och betydelselösa och staters och företags agerande för svåra att rå på – hur är det möjligt att göra skillnad i världen? I nya filmen Avtryck utforskar Mattias Olsson frågan under en personlig resa genom omställarnas Sverige.”

Läs artikeln om filmen i Landets Fria tidning

Premiär hösten 2023!

Under våren 2021 samlade vi via vår folkfinansieringskampanj ihop 112 500 kr! Och därigenom lyckades vi tillsammans nå vårt mål på 110 000 kr. Stort tack till alla som varit med och skänkt en slant! Det är ni alla som möjliggjort att filmen kunnat bli verklighet!

 

Vill du ordna en lokal filmvisning?

Perfekt!  Hör av dig till Mattias på info@campfire-stories.org.

Här finns en PDF med några medskick från Mattias kring att visa filmen lokalt.

Här finns en enkel flyer (en A4) om att engagera sig i Omställningsnätverket efter att en sett filmen. Skriv ut några exemplar och ta med till filmvisningen om du vill!

 

Lokala visningar under 2023-2024

Filmen är på turné och många lokala visningar ordnas runt om i landet! För aktuell lista över kommande visningar, kolla in på Campfire Stories webbplats.
 
 

Tack Mattias

Vi säger tack till ett fantastiskt samarbete med Mattias Olsson på Campfire Stories!

 
 

Varför en film om omställning?

Omställningsrörelsen består av individer som kommer samman för att bygga resilienta och regenerativa lokala sammanhang. Tillsammans med grannar, vänner och alla som vill skapar vi en ny kultur som respekterar människor och den levande jordens gränser.

Nu har Omställningsnätverket, tillsammans med filmskaparen Mattias Olsson från Campfire Stories, skapat en film som visar vad omställning är och kan vara. Syftet med filmen är att inspirera människor – kanske särskilt de som inte redan betraktar sig som omställare – till att göra positiva förändringar i sina egna liv som bidrar till en mer hållbar och rättvis värld. 

För vissa kan det handla om att kliva av ekorrhjulet, flytta ut på landet och börja odla egen mat. Men vi tror att omställningen kan vara så mycket mer och vi vill fånga denna mångfalden med filmen! Vi vill gärna se omställningsrörelsen i Sverige växa, och vi tror det är genom en film vi på bästa sättet kan nå ut med de många berättelser om omställning som växer fram – i både stad och land – runt om i landet.

Tack alla som stöttat filmen och bidragit till finansieringen! Att producera en film av hög kvalité kräver resurser. De insamlade pengarna har använts för att finansiera arbetet med filmning, ljudläggning, klippning, resor för att besöka omställningsinitativ, samt arbetet med kommunikation, redaktion och distribution av filmen.

Redaktionsgruppen

mattias olsson

Mattias Olsson är filmskapare, regissör och producent som driver film- och poddplattformen Campfire Stories. Mattias har gedigen erfarenhet av filmhantverket. Han har under de senaste elva åren producerat fem dokumentärfilmer för SVT och 13 för filmplattformen Campfire Stories.

Arci Pasanen

Arci Pasanen är erfaren kommunikatör och medordförande i Omställningsnätverket. Arci har engagerat sig mycket i frågan om Naturens rättigheter och producerar podden Begäret som utforskar hur vi kan navigera oss själva och gemensamt i en tid som kräver en stor omställning.

maxim vlasov

Maxim Vlasov är forskare vid Umeå Universitet och styrelseledamot i Omställningsnätverket. Maxim har medskapat filmen ”Voices of Immersion” om hopp och hopplöshet i relation till den ekologiska krisen.

amanda martling

Amanda Martling är kommunikatör och erbjuder även kurser, workshops och coachning inom hållbarhet och inre omställning. Hon är redaktör för boken ”Sånger från jorden – 32 röster för en ny relation till planeten”.

anton pettersson

Musiken i filmen kommer att komponeras av Anton Pettersson. För Anton var det en gång musiken och låtskrivandet som blev dörrar till natur och medvetandeförändring. ”Musik vibrerar i mellanrummen. Musiken överbryggar och kopplar ihop saker. Erfarenheter av annat än sig själv fast i sig själv. Det är fortfarande i musiken jag trivs allra bäst.”

Johanna Desthon

Johanna är miljökommunikatör med en master i miljövetenskap från SLU och många års erfarenhet av att skapa meningsfull dialog med fokus på miljö och hållbarhetsfrågor. 

Tillsammans har vi samlat ihop över 110 000 kr!