BLOGG

Artiklar

Hållbara matsystem

Hej alla!

Ses vi ikväll på biblioteket kl 18.30? Dvs snart! Sara Friberg ska prata om odling på liten yta. Ett perfekt tillfälle att träffa andra matsystemsvänner som du ännu kanske inte träffat!
1000 kvm odlingar
Jag träffade Amer som är arbetsledare på kommunens Arena Trädgård och hand chef Issam idag för att prata igenom  för kommunen att medverka i projektet. Från tidigare har drömt om att kommunen skulle sköta 2st 1000 kvm odlingar har vi nu insett att den gruppen kommer sannolikt bara mäkta med ett ställe.
Det ger oss en underbar möjlighet att träffas och utvecklar odlingar och gemenskap på ett ställe som är taggad på en 1000 kvm odling hos sig och/eller 500 kvm och en massa bärbuskar i Gådeåby. Medan jag är ganska klar med vilket ställe är mer lämpligt för deltagarna i Arena Trädgård är det ännu inte diskuterat med markägarna. Därför nämner jag inte några platsnamn ännu.

En del av arbetet blir som workshops eller arbetshelger med stora möjligheter för lärande och inspiration för egen implementering efter behov 🙂 En soldriven torkapparat glömde jag inkludera i den förra listan.

Skörd och fest
Bäst att börja planera för fest ändå! Men frågan om skörden är också aktuell. Vi tänker en andels-modell där folk köper eller arbetar sig till andelskassar av både färska grönsaker. Om man kan varken köpa eller arbetar sig till en kasse tänker jag att dörren är öppen ändå.
Vad händer sen?
Projektet slutar i juni nästa år. Jag vill ha en organisation på plats för att kunna förvalta egendom som projektet kommer köpa in (och kanske kanske det som Sara köpte in åt kommunen inom ramen för Stodsodlingsprojektet) men framförallt att vi hittat sätt att tillsammans fortsätta experimentera med hållbara matsystem i Härnösand.
Inkludering
Det vore roligt att bli fler! Skicka vidare till vänner så blir det lättare att hitta ersättare när det kör ihop sig och du inte hinner skörda de där perfekta bönorna! Våga bjuda in folk som är olik dig eller mig! Mångfald är bäst. Det är sen gammalt.

Kram på er

David
13 april, 2023

Fler liknande artiklar…

REKO

REKO ringar är ett fenomen som har spridit sig från Österbotten till Sverige och vidare ut i världen. Parollen...

Fårslakt

Kött är en viktig del av dieten i Norrland - vi har väldigt bra förutsättningar för att odla gräs och frågan blir...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

5 + 3 =