BLOGG

Artiklar

Workshop datum och andelsgrönsaker

Hej allihopa!

Sommaren verkar vara här men snön är ännu inte helt borta h är ute i Ramsås. Här kommer några viktiga datum och mer information om organisationen kring de stora odlingarna i Lenånger och Gådeåby.

Workshop: Biokol i praktiken, Ramsås, 25/5 kl 16-19

Som tidigare nämnt ville vi bjuda in till biokol workshop hemma i Ramsås. Vi eldar tillsammans och ser hur det går till med att starta, sköta elden och sedan släcka. Vi pratar om varför biokol är bra, hur eldningsprocessen fungerar och jobbar praktiskt med att sköta elden. Materialet vi kommer elda blir en blandning men en hel del gammal hö från fårens vinterfoder samt gammalt ris som har röjts i år eller tidigare. Ta gärna arbetshandskar om du har och vill arbeta praktiskt. Det går bra att bara titta på också.

David Bennett håller i workshopen. Kom lite tidigare om du vill titta runt på gården innan.

Plats: Ramsås 703
Datum: 25 maj kl 16-19
Pris: 500 kr/person
Anmälan: på mail, svara till David
Fika: ingår
Max antal: 10 personer

 

Workshop: Att beskära och ta sticklingar, Gådeåby, 28/5 kl 9-13

Vi följer och lär oss av Maria Näslund från Vårsta Diakoni om hur bärbuskar kan förnyas genom beskärning. Beskärning gör det lättare att plocka bären sedan samt gör att det blir fler och större bär. På plats finns aronia, svarta, gröna och röda vinbär, bärhäggmispel, havtorn, rabarber och nypon. Vi tittar också på hur man tar sticklingar och alla som vill kan ta sticklingar från buskarna på plats. Krukor och jord kommer att finnas på plats.

Plats: Gådeåby
Datum 28 maj 9-13
Pris: kostnadsfritt
Fika: ta med
Max antal: 15 personer

 

Var med och odla i Gådeåby!

gådeåby1.JPGOdlingen ligger strax söder om stan och av de ca 1000 kvm som arrenderas, finns här ca 500 kvm väletablerade bärbuskar som vi kan skörda och förädla när det är dags. 8-10 individer eller familjer kan vara med och odla här tillsammans med andra. Tanken är inte att återskapa kolonilotter utan att hela ytan sköts av hela gruppen som sedan delar på skörden. Du behöver inte kunna något för att vara med utan vi litar på gruppens kompetens med guidning och ledning i alla fall i början av Maria Näslund och David Bennett och kanske dig om du har erfarenhet men ingenstans att odla just i år!
Plantorna dras upp nu och vi kommer att ägna oss åt att först förbereda marken med ensilage täckning. Sedan skapar vi fasta bäddar för att kunna så och plantera ut när tiden är rätt för det. Det kostar bara tid att delta här i år och med många händer blir arbetsdagar både effektiva och roliga. Det kommer finnas något krav på deltagande men man är också delaktig efter förmåga – det finns alltid något att bidra med även om man har svårt att röra sig. Svara på mailet för att anmäla ditt intresse. Detta kommer också spridas bredare och platserna är begränsade! Haka på!

Max antal 8-10 personer

 

Andelsodlingen i Lenånger

LENÅNGER1.JPGProjektpartnern Härnösands kommun har tagit på sig uppdraget att sköta en 1000 kvm odling i Lenånger. Kommunen genom arbetsledaren Amer Sashour ansvarar också för försådd och plantuppdragning som sker i Kattastrand.

Men vad ska hända med grönsakerna sen?

Det blir en andelsjordbruk tänker vi! Förutsättningarna är lite ovanliga med alla kostnader inför säsongen täckta av nuvarande och tidigare projekt (Stadsodling) samt kommunens löpande budget vilket gör prissättningen av en andel lite svår. Vi tänker så här: vi tar strax under marknadspriset för en andel för två personer som ett slags introduktionserbjudande och överskottet går till en förening som ska startas med syfte att förvalta det som har skapats under Hållbara matsystem. Ett matsystemskooperativ kan det bli!

Priset för en andel (lagom till två personer) blir 3000 kr med 16 – 20 veckovisa leveranser från ca mitten av juli till oktober.

Du som får detta mail får någon veckas förtur innan informationen kommer ut på bredare front.

Hör av dig med frågor, funderingar och anmälan!

Allt gott

David

17 maj, 2023

Fler liknande artiklar…

REKO

REKO ringar är ett fenomen som har spridit sig från Österbotten till Sverige och vidare ut i världen. Parollen...

Fårslakt

Kött är en viktig del av dieten i Norrland - vi har väldigt bra förutsättningar för att odla gräs och frågan blir...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

8 + 11 =