BLOGG

Artiklar

En nationell folkrörelse är född!

Inför den första maj uppmuntrade vi människor att gå ut och sätta ut potatis i hinkar land och rike runt för att uppmärksamma #potatisuppropet. En del hinkar blev det, men ännu fler som bestämde sig för att sätta händerna i jorden. Vi är helt tagna av responsen! Över 130 orter har rapporterat och det har satts allt mellan fem potäter till flera hundra kilo!

Och det här är bara början! Samtidigt som vi mobiliserar tillsammans och sätter våra potatisar så skrivs det också brev och rings till politiker, tjänstemän, lokaltidningar och andra medier. På sociala medier delas det bilder och reflektioner kring både potatis och sorter samt också vikten av att ställa om vår livsmedelsförsörjning. Vi är många som bär på denna oro och tillsammans så blir oron lättare att stå ut med. Lättare att göra något med.

Så nu fortsätter vi att göra helt enkelt. Vi fortsätter att lyfta den här frågan med gemensamma krafter och bära vidare denna fantastiska folkrörelse. Samtidigt som vi sätter potatis och uppmuntrar andra att göra detsamma så är det ytterst värdefullt att vi också:

  • Hör av oss till lokala politiker och tjänstemän. Närjord i Söderhamn har förberett material för det som du hittar här.
  • Hör av oss till lokalmedia. Skriv debattartiklar, insändare, ring lokalradio. Ta inspiration eller kopiera rakt av det här.
  • Berätta för oss vad ni har gjort! Vi vill samla lokala berättelser som vi kan lägga som blogginlägg. Skriv en text, lång eller kort och infoga bilder och eventuella hemsidor eller kontaktuppgifter som vi kan lägga ut på hemsidan. Skicka till info(a)omstallning.net
  • Och som sagt: sätt potatis, sätt potatis, sätt potatis! (Andra grönsaker går också bra ;))

Än är inte sista potatisen satt!

Läs mer om POTATISUPPROPET.

5 maj, 2020

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

3 + 5 =