BLOGG

Artiklar

Holmåsa potatiskooperativ sätter guld i åkern

Ett av alla de hundratal initiativ som anslöt sig till Potatisuppropet var Holmåsa Potatiskooperativ i Borås. När de satte sina potatisar bjöd de också med Borås Tidning till att skriva om sitt kooperativ, livsmedelsförsörjning och självklart Potatisuppropet. Här berättar Angelica Vehmas om deras fina kooperativ”

Holmåsa Potatiskooperativ i Borås uppstod genom ett initiativ av ett tiotal personer från omställningsgruppen i Borås 2016. Vi träffades regelbundet för att nätverka och diskutera aktuella omställningsfrågor och aktiviteter, både lokala, nationella och globala. Vi kände också att vi vill göra något mer praktiskt tillsammans som drev en nödvändig omställning framåt och vi bestämde oss då för att odla potatis. Vi fick tillgång till en bit åkermark av Göte, en nu 86-årig pigg bonde som även hjälper oss att sätta och ta upp potatisen med hjälp av hans traktor och redskap. I gengäld hjälper vi gladeligen till med att Göte får sin årspotatis bärgad. Vi odlar såklart marken med vördnad utan konstgödsel eller bekämpningsmedel vilket bidrar till trevliga möten på åkern när ogräs behöver rensas undan. Våra arbetsdagar slutar ofta med att vi sätter oss och dricker kaffe utmed stenmuren, någon kanske har bakat en kaka som blir ett uppskattat inslag efter arbetet på åkern. Upptagningen på hösten är höjdpunkten, då samlas vi och går i rader på åkern och plockar upp guldet som vi ska leva på till nästa höst. Arbetet på hösten avslutas traditionsenligt med en skördefest där vi tillsammans hyllar potatisen genom mat, goda samtal och finstämd musik från världens alla hörn.

Från det att vi startade har vi gått från att vara ett tiotal odlare till att vi idag är 27 medlemmar med olika bakgrund, olika åldrar och olika nationaliteter, alltså en perfekt mix och mångfald som lyfter upp kooperativet. Årets sättning bestod av ca 240 kg sättpotatis och om det blir ett bra skördeår väntas vi kunna skörda så att vi blir självförsörjande hela året. Tidigare år har vi fått lite potatis över och ett år valde vi att sälja den överblivna andelen till privatpersoner i trakten och skänkte pengarna till organisationen Kvinna till Kvinna.

Holmåsa Potatiskooperativ deltar givetvis i potatisuppropet som startade i Söderhamn 11 april. Tanken bakom uppropet stämmer överens med vårt mål med odlingen. Vi vill bidra till och inspirera till en mer hållbar och lokal livsmedelsproduktion och nu när vi ser effekterna av covid19 och en för låg livsmedelsförsörjning i vårt land är frågan än mer akut. Det kan helt enkelt bli en väldigt knölig framtid om vi inte kan säkerställa människors behov av mat.

Läs mer om POTATISUPPROPET.

5 maj, 2020

Fler liknande artiklar…

Matvärn och motvärn

Matvärn och motvärn

Text av Thorsten Laxvik, tidigare publicerat på vårt Instagramkonto. När pandemin slog till var vi en grupp runt...

Kroppen min trenger potet!

Kroppen min trenger potet!

Krönika av Lovisa Bergström Citatet kommer från norska ungdomsserien SKAM som var populär i mitten av 10-talet och...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

1 + 5 =