BLOGG

Artiklar
Två kvinnor håller upp en skylt där det står Potatoes for Peace och potatisuppropet. Bakom ser man Musikhjälpens bur

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Text av Arci Pasanen, styrelsemedlem i Omställningsnätverket

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land. Inte så bra menar vi, vilket är både förbannat naivt och sårbart i ett osäkert världsläge.

Så då passade det väldigt bra att skapa en bössa och åka till Växjö med en hemmasnickrad skylt, tillsammans med veteranerna Pella Thiel och Susanne Rörum. Vad är en bättre smyglansering för Potatisuppropet än att dansa med en skylt på riksteve? Inte mycket! Precis som vi vill jobba i omställningsrörelsen bygger Musikhjälpen på den positiva känslan av att vara delaktig. Har man inte kul så gör man på fel sätt, som vi brukar säga.

Känslan av pepp och glädje är essentiell, för vi behöver positiva förändringar. Vi behöver se fram emot någonting. När man kliver fram och börjar försöka reda i det här med riktigt och falskt ansvar så inser man snart vad som är meningsfullt och värdigt. Tex att åka till Växjö med en hemmagjord skylt och dansa till Rebecka och Fiona med ungdomar som börjar skandera ”Potatis! Potatis! Potatis!” är både peppigt och meningsfullt.

Så nu har vi lyckats lansera #potatisuppropet och #potatoes4peace i självaste riksteve. Nästa år kör vi igång ordentligt. Alla är inbjudna och inkluderade, framförallt om man brukar äta. Följ med! Utan mat slår vi varandra på käften, det har vi fått nog av. Vi kan låta maten visa vägen till fred med och på jorden.

Här hittar ni våran bössa! Tack till alla som bidragit till vår insamling!

17 december, 2023

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Min första omställningskonferens

Min första omställningskonferens

För några år sedan blev jag inbjuden att vara med i en liten lokal omställningsgrupp, jag visste inte riktigt vad det var men jag sa ja! Och i några år har vi träffats, samtalat, läst en å annan dikt men framför allt odlat tillsammans. Och jag har sakta rört mig mot någon slags förståelse för vad omställning kan vara.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

5 + 2 =