BLOGG

Artiklar

POTATISUPPROPET: Nationell flash mob 1 maj!

Utan mat blir det svårt med rättvisa och jämlikhet. Första majtågen är inställda, men Omställningsnätverket bjuder nu in till en nationell flash mob för att gemensamt uppmärksamma potatisuppropet!

HUR GÖR MAN?

  • Lägg upp på sociala medier: filma/fota och tagga med #POTATISUPPROPET och @omstallning så att vi kan dela vidare och visa upp för resten av världen för inspiration! Använd gärna andra taggar som #1maj #allasättapotatis #utomdetråkiga #lokalmatförsörjning #livsmedelsberedskap #resiliens

EVENT PÅ FACEBOOK

Potatisuppropet hämtar inspiration från potatisupproret 1917, då arbetarkvinnor över hela landet samlades i protest över livsmedelspolitiken. 1917 års förstamaj-demonstrationer slog alla rekord med kanske bortåt sexhundratusen deltagare i landet, av en befolkning på inte sex miljoner människor (varav sjuttio procent på landsbygden). Läs mer om historien

Den akuta krisen vi befinner oss ställer inte bara in evenemang vi är vana vid, vi står också inför en möjlig brist på livsmedel. Sveriges självförsörjningsnivå på livsmedel ligger på ungefär 50% och det är ett sårbart system som är beroende av import, säsongsarbetare från andra länder, just-in-timeleveranser och insatsvaror som diesel och handelsgödsel.

 

Heja potatisen! Heja folkrörelsen!
Heja POTATISUPPROPET!

EVENT PÅ FACEBOOK

LÄS MER OM POTATISUPPROPET

Bild från Stockholms stadsmuseum: potatiskö på Södermannagatan, Stockholm.

30 april, 2020

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

5 + 15 =