BLOGG

Artiklar

Hej månadens omställare Eva Sanner!

Foto: Zita Marias

Månadens omställare Eva Sanner är författare, psykosyntesterapeut och ordförande för Omställning Hällungebygden.

Vad lockade dig till att vara en del av omställningsrörelsen?
– Jag tror att det var möjligheten att göra förändringar tillsammans med andra. Omställning har väldigt mycket med social samvaro och värderingar att göra och därför behöver det ske i grupp. Jag får också mycket inspiration från andra i nätverket och blir stärkt i min egen omställningsprocess.

På vilket sätt tar sig ditt engagemang uttryck?
– Jag försöker att titta på transporter, mat och livsstil, att laga saker när det går och leva lite enklare. Jag har valt att bo på landet för att jag vill ha en livsstil där jag till exempel kan odla en del av min egen mat. Det har stor betydelse för min relation till naturen att lära mig mer om det. Jag åker väldigt mycket tåg och jag har inte ätit kött sedan 1981.

– I mitt arbete försöker jag att coacha människor som brottas med konsekvenserna av en livsstil som inte är hälsosam. När de jobbar med sin inre balans ifrågasätter de även andra saker. I september kom min bok Passionskoden ut, som handlar om att bli lycklig på ett enkelt sätt – av bra relationer och att göra något meningsfullt. Myten om att vi blir lyckliga av att konsumera behöver vi sticka hål på 10 000 gånger om. Jag hoppas att boken kan inspirera människor att koppla ihop personlig utveckling med miljö och hållbarhet.

Vad tänker du är det viktigaste för att vi ska kunna ställa om till ett hållbart sätt att leva?
– Jag upplever att vi blir mer sårbara när vi är ensamma, att kontakt och gemenskap är väldigt avgörande. Det skulle hjälpa om det blev tydligare hur den inre och den yttre omställningen hänger ihop, att en hållbar livsstil också handlar om solidaritet och humanism. Vi har bra förutsättningar till nätverk och kontakt mellan aktivister och engagerade genom exempelvis sociala medier. Det kan vi använda för att få gemenskap och sprida positiva budskap och hopp. Jag växlar själv mellan hopp och hopplöshet men när jag känner hopp uträttar jag mer.

– Något som jag har längtat efter länge är en koppling mellan andlighet och aktivism och det tycker jag börjar hända nu. Det uppskattar jag enormt för det kan bli en väldig kraft i det.

Av Abigail Sykes, chefredaktör Landets Fria Tidning

Hej månadens omställare är ett samarbete mellan Landets Fria och Omställningsnätverket. Det är ett sätt att berätta om olika omställare och vad de gör – för att sprida goda exempel och inspirera andra. Vem vill du se intervjuas nästa månad? Hör av dig till amanda@ollga.se eller omstallning@landetsfria.se med tips.

1 december, 2016

Fler liknande artiklar…

Matvärn och motvärn

Matvärn och motvärn

Text av Thorsten Laxvik, tidigare publicerat på vårt Instagramkonto. När pandemin slog till var vi en grupp runt...

Önskningar och nyårsdrömmar

Önskningar och nyårsdrömmar

Krönika av: Fredrika Tidermark Vintern är en tid för drömmar. Att önska och fantisera om framtiden. Det hänger ihop...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

4 + 8 =