BLOGG

Artiklar

Vart ska vi efter Katowice? – omställningsrörelsen på COP24

Av Robert Hall, ordförande för det europeiska nätverket ECOLISE där omställningsnätverket är medlem, grundare av ekobyn Suderbyn samt deltagare i en nystartad omställningsgrupp på Gotland.

Efter tolv dagar av FN:s klimatmöte i Polen (mitt livs tredje FN-klimatkonferens) skulle man vilja återvända till Sverige något klokare med djupare insikt om hur vi som människosläkte ska bete oss för att klara av den överhängande existentiella utmaningen att byta ut hela vårt samhällssystem. Många i Katowice pratar förstås om att det är just klimatet som är problemet och att lösningen är teknisk och kräver mycket finansiering. Men det finns de som menar att vi behöver en djupare förståelse. Youth Alliance for Future Energies höll ett nerväxtseminarium Beyond economic growth – How do we ensure a climate-resilient future? i Tysklands paviljong, där det kom fram från bl a ECOLISE:s Meera Ghani att klimatförändringarna bara är symtom av något annat mer fundamentalt som är snett. Det rådande ekonomiska systemet ihop med rasism och patriarkat är grunden till problemet. Dagen därpå hör jag från Amelie Krug – kollega i Global Ecovillages Network – att det är det kapitalistiska systemet som har orsakat situationen med global uppvärmning, plundring av naturen och olika former av slaveri. Senare samma dag på afterwork i EU-paviljongen frågar jag en polsk-boliviansk historiker om inte felet ligger i de värderingar vi har utvecklat sedan ränta, markägandet och pengar kom för 5000 år sedan. Han svarade att vi nog hade tappat våra inneboende goda värderingar tusentals år tidigare i Babylon. Matbristen då tvingade fram jordbrukssamhället och monoteism utvecklades med enbart en maskulin gud. Jag hade inte tänkt gå så långt bak i tiden för att hitta mänsklighetens felsteg som vi nu måste rätta till. Men då förstår man att om det var så långt tillbaka i tiden, då är det mycket som behöver rättas till.

I Katowice träffar man på svenskar från diverse perspektiv. Utöver svenska förhandlare i matkön träffar jag bekanta ansikten som Klaus Einar Blomster och Alfred Westh bland de 38 aktivister som har tagit sig ner till Katowice för en långhelg i bussen organiserad av Jordens vänner. 15-åriga Greta Thunberg dyker upp överallt – bredvid FN:s generalsekreterare, på presskonferens med Extinction Rebellion och i folkets demonstration på lördag. Där finns också  Max Andersson, parlamentariker i EU-parlamentet, som räcker över sin nya bok om lobbyister. Jag läser den och ser att jag som alla andra som försöker påverka I Katowice faller in i definitionen av en lobbyist. Hittar också Stina Bagge och Marika Olsson, en del av delegationen från dynamiska PUSH Sverige på plats i kaffekön på tyska paviljonen. Till slut pratar jag med Sanna Vannar, 22-årig renskötare från Jokkmokk. Man kan vara ganska stolt att vi har fått så många engagerade och unga människor från Sverige på plats!

Presskonferens med Stuart Scott, Greta Thunberg och medlemmar från Extinction Rebellion.

Jag hoppas att vi påverkade i rätt riktning – men det är omöjligt att veta vem eller hur man påverkar andra. Man kan däremot veta hur man själv påverkades. Jag kommer hem från COP 24 på det klara med att jag måste göra mer, ställa krav på radikalare klimatmål lokalt och nationellt, och komma på mer innovativa sätt att ställa om olika samhällssektorer omkring mig.

På tåget hem till Sverige läser jag en artikel om boken ”A New Reality: Human Evolution for a Sustainable Future” av Jonas och Jonathan Salk. De menar att vi alla redan har de värderingar för en samarbetande och bevarande livsstil, parallellt med värderingar för konkurrens, utvinning och förbrukande. De menar att vi måste se till att alla snabbt skiftar över till de nödvändiga värderingar som vi alla bär på som gör att vi hälsosamt och fredligt kan hantera resursbrist. Epoker med resursbrist är alltså inget nytt för oss människor och vi har verktygen som inkluderar samarbete och ökad empati som har hjälpt oss överleva sådana perioder tidigare. Om så är fallet då finns hopp att människosläktet kan ändra beteende snabbare än vi har trott.

 

Robert Hall (med mikrofonen) i möte med International Coalition for Climate Governance (ICCG), om ”multi-level governance” (MLG) och representation av flera olika aktörer i Parisavtalet. ”Unfortunately many of the actors that could make the quicker shift to a net-zero GHG emission society are not consulted or involved in the National Determined Contributions made by the national governments of the world, which are the parties in the Paris Agreement. By encouraging businesses, local and regional governments as well as facilitating actions of communities and citizens, the seemingly impossible task of keeping global warming to 1.5 degrees seems possible.” säger Robert.

 

Urfolksrepresentanter möts i cirkel.

 

Demonstration.

 

Robert Hall med kollegor från ECOLISE/Global Ecovillage Network.

”Alla måste med”  inslag i Sveriges Radio P4 med Robert post-COP24.

5 januari, 2019

Fler liknande artiklar…

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Min första omställningskonferens

Min första omställningskonferens

För några år sedan blev jag inbjuden att vara med i en liten lokal omställningsgrupp, jag visste inte riktigt vad det var men jag sa ja! Och i några år har vi träffats, samtalat, läst en å annan dikt men framför allt odlat tillsammans. Och jag har sakta rört mig mot någon slags förståelse för vad omställning kan vara.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

14 + 14 =