BLOGG

Artiklar

Omställning på Vårmarknaden, Jamtli

Av Peo Eriksson

Lagom till tjälen går ur backen i Jämtland anordnar Hushållningssällskapet och Jamtli (länsmuseet) traditionsenligt en vårmarknad. Knallar i hantverk, småskalig livsmedelsförädling (läs ost, marmelad, sylt, honung med mera) och trädgårdspyssel försöker på alla sätt att övertyga jämtarna om att det snart är sommar. På senare år har det också anordnats seminarier i anslutning till marknaden, ofta på något speciellt tema som har med trädgården, miljön eller maten att göra.

I år var det stora dragplåstret Frank ”100 % Bonde” Erichsen, som fick göra framträdanden, tre pass om dagen plus en kvällsföreläsning för knallarna. Och i år hade Omställningsnätverket tillfrågats om vi kunde ställa upp med fyra seminarier på temat Hylla myllan. Det var efter en rad bejublade seminarier på Åre Sustainability Summit i Åre i november som Hushållningssällskapet fick upp ögonen för oss i Omställningsnätverket. Med hjälp av styrelsen i Omställningsnätverket och positiva ”locals” kunde vi presentera följande seminarier;

Peter Gustavsson, permakulturdesigner, som pratade om möjligheterna att skapa en prunkande skogsträdgård av villatomternas ödsliga och monokulturella gräsmattor.

David Bennett, omställare, berättade om jordförbättring med hjälp av Bokashi och biokol.

Ingela Jagne, hortonom, som älskar att prata om jord och hur man får jorden att myllra av liv.

Liz Nässén, tillsammansodlare på Frösön, ville gärna få chansen att övertyga alla om tillsammansodlingens glädjeämnen.

David Bennett berättar om omställning och försöker övertyga om att det snart är sommar.

David Bennett berättar om omställning och försöker övertyga om att det snart är sommar.

Vi hade också ett marknadsstånd med nytryckta flyers om Omställningsnätverket att dela ut och för att locka marknadsbesökarna fanns även plantor och bokashi-strö till försäljning. Vi hade god hjälp i marknadsståndet av Steijn Voets som är biodynamisk odlare och mycket erfaren marknadsknalle. Och med facit i hand skulle vi pyntat marknadsståndet ännu mer och haft fler skyltar med lockande Omställningsfrågor. Det blev i alla för mig uppenbart att inte många visste vad Omställning är eller innebär, men desto fler som gärna pratade om hållbarhet i stort och litet, permakultur och bokashi, vilka svart vinbärsbuskar som passar bäst i vårt bistra klimat och så vidare. Efter våra seminarier kom flera av åhörarna för att fortsätta diskutera det de nyss fått lära sig

Sammantaget hade vi en rolig helg på vårmarknaden och vi knöt många nya kontakter som jag gärna vill tro kommer att veta att Omställningsrörelsen står för ett alternativ till det ohållbara och ”skavande” samhälle vi befinner oss i.

9 juni, 2016

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

12 + 12 =