BLOGG

Artiklar

Omställning är att rädda liv

Av Erikka Chapman, Omställning Lund

Idag har jag kört hem grönsaker från min odlingslott till en ensamstående mamma som har lägenheten full av ensamkommande ungdomar. Jag har också kopplat samman en odlare i Stockholm, med annan ensamstående mamma med fyra ensamkommande, där familjen ofta får lägga sig hungrig för att maten inte räcker. En låda med purjolök och rödbetor ger i alla fall någonting att laga mat på.

Det jag gör på en eftermiddag, för att fördela mina resurser lite mer rättvist, är ingenting mot vad de här mammorna gör varje dag, månad efter månad. Om vi ska prata omställning, så ska vi prata om dem som har öppnat upp sina hem till världens flyktingar. De som vet att om vi inte börjar fördela våra resurser här och nu, så dör människor. De som vet att ungdomar som utvisas till Afghanistan befinner sig i akut livsfara och att många redan har dött.

Krig, svält och brist på det allra nödvändigaste gör att barn och ungdomar kommer till Sverige i hopp om att få ta del av ett samhälle som har ett överflöd. För vi har ett överflöd och omställningens kärna är att se det och börja dela med oss av det så att det kommer alla människor till nytta. Så att vi skapar samarbete istället för resursslöseri.

Tänk att det är just de ensamstående mammorna som drar det tyngsta lasset. I ett samhälle där vi har råd med marmorköksbänkar, nybyggda villor och flera bilar i samma familj, så läggs ansvaret att hålla liv i fyra ungdomar på axlarna av en ensamstående mamma med en autistisk dotter. Den här texten skulle kunna handla om Migrationsverkets misslyckande, om politiska felbeslut och tidskrävande byråkrati som gör ungdomar hemlösa. Men den handlar om vad du som medmänniska, koloniodlare, omställare kan göra för att fördela resurser mer rättvist. För omställning handlar om att börja precis där vi befinner oss, med de resurser vi har och kan påverka, och med det förvandla världen till en bättre plats.

Foto: Sofia Nygren

 Har du odlingslott eller kolonilott och skörd över? Familjer som utan att få någon ersättning ger hem till ensamkommande lever ofta under existensminimum. Rödbetor, purjolök, morötter och potatis kan vara skillnaden mellan att ha kvällsmat eller gå och lägga sig hungrig. 
 Har du fina, rena, hela vinterkläder att skänka? Det här är gymnasieungdomar som försöker att passa in i ett samhälle som ställer hårda krav. Det måste inte vara märkeskläder, men något vem som helst kan tänkas gå till gymnasiet i.
 Kontantkort är dyrt. Har du en extra smartphone hemma? Erbjud den till en familj som stöttar ensamkommande, för på en smartphone går det att ringa via appar som inte kostar pengar. 

Medan jag skriver har jag startat en Facebookgrupp för att vi ska kunna samordna detta. Sök på: Stöd familjer som ger hem åt ensamkommande.

 Engagera dig i https://www.food2change.se/ och hämta matsvinn hos butiker. Det finns också lokala odlare som har svinn som de gärna ger bort, till dem som vill skörda själva eller hämta hos dem. Kontakta t ex morot- och potatisodlare nära dig.
 Öppna ditt hem för ensamkommande ungdomar. Många väntar på att få sina besked om de omfattas av nya gymnasielagen och i väntan på besked är de hemlösa. 
 Kan du, liksom jag, inte klämma in fler i ditt boende? Stötta dem som ändå gör det. Som ger hem, mat och stöd till ungdomar vars familjer försvunnit, kidnappats eller dödats. Jag hör dagligen vittnesmål om glädjen i att få nya familjemedlemmar, men också om den psykiska pressen av att pengarna inte räcker och risken att de nya barnen ska utvisas. Just nu har jag kontakt med en familj i Stockholm där den ensamstående mammans lön inte räcker att försörja ett hushåll om sex personer, men alternativet är att göra någon av de fyra ungdomarna hemlös. Om du vill bidra specifikt till denna familj kan du swisha mig, Erikka Chapman, på 0702474074 och märka det ”Mariam”, så går det oavkortat till familjen. 
Foto: Sofia Nygren

När jag lämnade över den stora kassen med min grönkål, svartkål, savoykål, säsongens sista hallon, en pumpa och lite mangold syntes det inte att jag hade skördat på lotten. Det grönskade fortfarande lika mycket. För överflöd är precis det, att vi tar av det vi har mycket av och ger till dem som behöver. Just nu är det några få som tar av det de knappt har, för att rädda livet på dem som inget har. Det kan vi ställa om. 

Facebook: Stöd familjer som ger hem åt ensamkommande

 

5 november, 2018

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

11 + 8 =