BLOGG

Artiklar

Inspiration från Omställning Kungälv

Elisabeth Sandersson från Omställning Kungälv delar med sig av deras arbete i Kungälv, en väldigt inspirerande grupp som gör mycket tillsammans. Elisabeth ingår i Omställningsnätverkets redaktion och vill inspirera andra lokalgrupper med tips från Kungälv;

“Igår kväll hade vi en av våra mysiga omställarkvällar i Kungälv då vi träffas hemma hos varandra för att dela våra tankar och känslor kring klimatet (klimatångesten!!) och vad vi kan göra själva. Vår grupp möts varannan vecka i det här upplägget, vi läser böcker och diskuterar fakta sett ur olika problemperspektiv: fossila produkter, klimatet, ekosystemet, ojämlikheten, ekonomin och flyktingfrågan.

Hur kan vi själva bidra till en ljusare framtid? Flera av oss har egna trädgårdar eller odlingslotter. Vi inspirerar varandra när det gäller odling och energiförsörjning, t ex hur vi använder oss av permakultur, solfångare, solpaneler och jordvärme. Vi bollar idéer kring skogsträdgårdar, fleråriga grönsaker och diskuterar hur vi kan minska våra individuella avtryck.

Omställning Kungälv

Tillsammans har vi också gjort studiebesök, bl a på ekobyn på Orust. Vi har tittat på halmhusbygge, haft filmkvällar och hälsat på Omställningsgruppen i Hällungen. Vi har haft kurs i permakultur och lärt oss hur man bygger luftsolfångare. Med jämna mellanrum har vi också arbetsträffar hemma hos varandra! Då bjuds det på lunch och sen hjälps vi åt med grävning, planteringar, lagning av diverse trädgårdsprojekt osv.

Det finns alltid mycket att diskutera och kvällarna känns alldeles för korta. Tur att det är bara två veckor till nästa gång vi ses.”

Elisabeth Sandersson

Omställningsgrupperna i Kungälv, Hällungsbygden och Göteborg bjuder in till ”Hopp & Förtvivlan i Klimatkollapsens tid” med David Jonstad på Mimers Kulturhus den 24 november. Se mer på Facebook här.

7 november, 2018

Fler liknande artiklar…

Matvärn och motvärn

Matvärn och motvärn

Text av Thorsten Laxvik, tidigare publicerat på vårt Instagramkonto. När pandemin slog till var vi en grupp runt...

Önskningar och nyårsdrömmar

Önskningar och nyårsdrömmar

Krönika av: Fredrika Tidermark Vintern är en tid för drömmar. Att önska och fantisera om framtiden. Det hänger ihop...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

10 + 5 =