BLOGG

Artiklar

Omställning Värmdö sätter potatis med kyrkan

Omställning Värmdö började arbeta med potatis redan för tio år sedan. Gruppen gjorde ett potatisland på den mest synliga plats man kunde hitta, utanför biblioteket i Gustavsberg. Två kilo potatis blev tolv kilo som auktionerades ut i Ingarö kyrka för välgörande ändamål på Tacksägelsedagen. Egentligen var det inte skörden som var syftet för gruppen, utan de ville nå ut med frågor om det sårbara livsmedelssystemet.

− Vi skapar något meningsfullt tillsammans, samtidigt som vi lär oss att odla potatis på ett roligt sätt, säger Jan Erik Posth, drivande i Omställning Värmdö. Vi behöver lära oss att använda våra verkliga resurser, och marken här är en av dem. Alla kan delta i att använda den till något viktigt.

− Jag är överraskad över att resultatet blev så bra efter den torra sommaren, säger Miriam, gruppens odlingsexpert. Men mest förvånad är jag över att landet har fått vara kvar, att ingen har förstört något. Det är väldigt kul!

Kommunikationen kring odlingen blev lyckad med flera tidningsartiklar. ”Syftet med odlingen är att göra folk medvetna om den levnadsförändring som behövs i samhället” skrev Nacka Värmdöposten bland annat.

 

Tillsammans med församlingen i Svenska kyrkan i Gustavsberg-Ingarö har gruppen odlat potatis under flera år och visat församlingsmedlemmar hur de själva enkelt kan odla med täckodling.

Nacka Värmdöposten: Piratodlad potatis har slagit rot

Foton Jan Erik Post och Pella Thiel

19 april, 2020

Fler liknande artiklar…

Kroppen min trenger potet!

Kroppen min trenger potet!

Krönika av Lovisa Bergström Citatet kommer från norska ungdomsserien SKAM som var populär i mitten av 10-talet och...

Potatisuppropet i Grangärde

Potatisuppropet i Grangärde

Text och bild: Germund Sellgren Två mil norr om Ludvika, mellan sjöarna Bysjön och Björken, ligger det lilla samhället...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

2 + 6 =