BLOGG

Artiklar

Omställning Värmdö sätter potatis med kyrkan

Omställning Värmdö började arbeta med potatis redan för tio år sedan. Gruppen gjorde ett potatisland på den mest synliga plats man kunde hitta, utanför biblioteket i Gustavsberg. Två kilo potatis blev tolv kilo som auktionerades ut i Ingarö kyrka för välgörande ändamål på Tacksägelsedagen. Egentligen var det inte skörden som var syftet för gruppen, utan de ville nå ut med frågor om det sårbara livsmedelssystemet.

− Vi skapar något meningsfullt tillsammans, samtidigt som vi lär oss att odla potatis på ett roligt sätt, säger Jan Erik Posth, drivande i Omställning Värmdö. Vi behöver lära oss att använda våra verkliga resurser, och marken här är en av dem. Alla kan delta i att använda den till något viktigt.

− Jag är överraskad över att resultatet blev så bra efter den torra sommaren, säger Miriam, gruppens odlingsexpert. Men mest förvånad är jag över att landet har fått vara kvar, att ingen har förstört något. Det är väldigt kul!

Kommunikationen kring odlingen blev lyckad med flera tidningsartiklar. ”Syftet med odlingen är att göra folk medvetna om den levnadsförändring som behövs i samhället” skrev Nacka Värmdöposten bland annat.

 

Tillsammans med församlingen i Svenska kyrkan i Gustavsberg-Ingarö har gruppen odlat potatis under flera år och visat församlingsmedlemmar hur de själva enkelt kan odla med täckodling.

Nacka Värmdöposten: Piratodlad potatis har slagit rot

Foton Jan Erik Post och Pella Thiel

19 april, 2020

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

7 + 14 =