BLOGG

Artiklar

Närjord i Söderhamn startar Potatisupprop

Omställningsinitiativet Närjord har länge arbetat för ökad lokal livsmedelsproduktion. Den 11 april, på själva påskaftonen, samlades de vid Rådhuset i Söderhamn för ett Potatisupprop. De erbjuder andelar av höstens skörd av lokalt odlad, giftfri potatis. Den som köper andelar möjliggör samtidigt för föreningen att köpa in ett större parti av årets potatis för utdelning till alla kommunmedborgare som vill odla potatis själva.

Anders Persson med jordkällare. Foto Pella Thiel

 

– Vi har länge pekat på att Sverige har för liten produktion av livsmedel, säger Anders Persson från Närjord. Vi måste bli många fler producenter. Nu i coronatider blir det ännu tydligare att vi står inför en livsmedelsbrist om det blir stopp på leveranserna från utlandet.

Potatis behöver lagring också. Jordkällare av en vägtrumma av större modell.

Datumet är inte valt av en slump. Den 11 april 1917, under hungersnöd och världskrig, marscherade sågverkskvinnor från Sandarne in till den statliga brödbyrån i Söderhamn för att protestera mot ransoneringen av bröd. Det var startskottet för landsomfattande hungerdemonstrationer, framförallt drivna av kvinnor.

Potatisuppropet är en uppmaning till samtliga kommuner och kommuninvånare i Sverige – börja mobilisera! Se till att matberedskapen blir god! Läs mer på Närjords hemsida.

P4 Gävleborg: Närodlare i Söderhamn manar till potatisupprop
Landets Fria: Potatisuppror för att öka Sveriges självförsörjningsgrad

19 april, 2020

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

2 + 6 =