BLOGG

Artiklar

Närjord i Söderhamn startar Potatisupprop

Omställningsinitiativet Närjord har länge arbetat för ökad lokal livsmedelsproduktion. Den 11 april, på själva påskaftonen, samlades de vid Rådhuset i Söderhamn för ett Potatisupprop. De erbjuder andelar av höstens skörd av lokalt odlad, giftfri potatis. Den som köper andelar möjliggör samtidigt för föreningen att köpa in ett större parti av årets potatis för utdelning till alla kommunmedborgare som vill odla potatis själva.

Anders Persson med jordkällare. Foto Pella Thiel

 

– Vi har länge pekat på att Sverige har för liten produktion av livsmedel, säger Anders Persson från Närjord. Vi måste bli många fler producenter. Nu i coronatider blir det ännu tydligare att vi står inför en livsmedelsbrist om det blir stopp på leveranserna från utlandet.

Potatis behöver lagring också. Jordkällare av en vägtrumma av större modell.

Datumet är inte valt av en slump. Den 11 april 1917, under hungersnöd och världskrig, marscherade sågverkskvinnor från Sandarne in till den statliga brödbyrån i Söderhamn för att protestera mot ransoneringen av bröd. Det var startskottet för landsomfattande hungerdemonstrationer, framförallt drivna av kvinnor.

Potatisuppropet är en uppmaning till samtliga kommuner och kommuninvånare i Sverige – börja mobilisera! Se till att matberedskapen blir god! Läs mer på Närjords hemsida.

P4 Gävleborg: Närodlare i Söderhamn manar till potatisupprop
Landets Fria: Potatisuppror för att öka Sveriges självförsörjningsgrad

19 april, 2020

Fler liknande artiklar…

POTATISUPPROPET: Nationell flash mob 1 maj!

POTATISUPPROPET: Nationell flash mob 1 maj!

Utan mat blir det svårt med rättvisa och jämlikhet. Första majtågen är inställda, men Omställningsnätverket bjuder nu in till en nationell flash mob för att gemensamt uppmärksamma potatisuppropet!

Omställning Värmdö sätter potatis med kyrkan

Omställning Värmdö sätter potatis med kyrkan

Omställning Värmdö började arbeta med potatis redan för tio år sedan. Gruppen gjorde ett potatisland på den mest synliga plats man kunde hitta, utanför biblioteket i Gustavsberg. Egentligen var det inte skörden som var syftet, utan de ville nå ut med frågor om det sårbara livsmedelssystemet.

Håll kontakten!

Skriv gärna till oss. Vill du ha vårt nyhetsbrev - lämna ditt namn och din e-postadress och skriv "nyhetsbrev" i meddelanderutan så skickar vi det till dig.

4 + 11 =