BLOGG

Artiklar

Bikes vs Cars – premiär

Inspirationen till omställningsrörelsen kom när Rob Hopkins såg filmen End of Suburbia. I år är mänskligheten på väg att tillverka 70 miljoner bilar som var och en bidrar till att dränka städer och fylla köer. Filmen Bikes vs Cars (trailer) pekar på den ”kollektiva hypnos” som vi alla är del av och som gör att vi i Sverige nöjer oss med att ”spraya grön färg” på bilarna och fortsätter bygga Förbifart. Filmen pekar även på det uppenbara sambandet att städer som Köpenhamn och Amsterdam fungerar långt bättre än Stockholm hör ihop med att varken Danmark eller Holland har inhemsk bilproduktion.

I går var jag på premiär av filmen och hade ett långt snack med Alvine Calvacantante, cykelaktivist från Sao Paulo, som är en av huvudpersonerna i filmen. I Sao Paulo handlar det inte längre om en mysiga cykelutflykter med familjen. Det är en kamp på liv och död! För varje dödad cyklist målar man en liten cykelängel på gatan. Alvines bästa väninna Lucia, som på osvenskt sätt älskade att sväva fritt utan att hålla styre mellan köerna, är nu en sådan efter att en buss kört på henne bakifrån…. Segern är att staden efter långt motstånd nu börjat måla de första röda cykelstråken på gator.

Dags att vakna från bil-koman! Visa denna film och End of Suburbia, bjud in till samtal om vad vi gör med våra städer, byar och samhällen. Delta i de debatter som Cykelfrämjandet nu arrangerar tillsammans med Folkets Bio!  Det är inte ett krig mellan människor utan mot ett system som vi alla blir offer för om vi inte svänger på styret!

3 mars, 2015

Fler liknande artiklar…

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

14 + 2 =