BLOGG

Artiklar

Omställningsfredagar – arbetsdagar för den levande Jorden

Text av Arci Pasanen

Jag är sen och med en pumpa i famnen tar jag mig fram med spårvagnarna mot Martin Hultmans hem. Det är Omställningsfredag och vi ska ses med vår Omställnings-hub/Hoffice, något vi gjort sedan peppen på årets Omställningskonferens i Malmö tog tag i oss. Omställningsfredagarna går ut på att ses hos någon och arbeta tillsammans, oftast i koppling till Omställningsnätverket eller annat som har med kärlek till Jorden att göra. Elinor Askmar från Omställning Göteborg beskrev det som ”en arbetsdag hos den främsta arbetsgivaren – Jorden”. Med en kram tar Martin emot mig och undrar om pumpan, det är inget jag egentligen tänkt igenom, men att komma tomhänt kändes som att komma naken. Väl på plats har dagens hubgäng hunnit med en presentationsrunda där de flesta är helt nya ansikten för mig. Klockan är snart elva och vid två behöver Martin kasta ut oss. Det blir en kort dag idag.

”Varje person en klimatkämpe”

Maja Rosén, Vi håller oss på Jorden.

Kort, men fylld med möten. Det börjar vid espressomaskinen. Jag och Maja Rosén fångar upp varandra och hamnar i ett spännande samtal om hennes driv för ”Vi håller oss på Jorden” som vill få människor att välja bort flyget i sina liv. Genom det driver hon nu kampanjen ”Flygfritt 2019”. I vårt samtal säger Maja något som fastnar i mig, att hon utgår ifrån att varje person hon möter är en klimatkämpe innerst inne. Ingen vill möta den framtiden vi står inför, om de vet vad det betyder som enligt Maja är många. Ett faktum vilket gjort henne ödmjuk inför sitt uppdrag att berätta och skapa opinion i frågan.

 

Omställa med stil och goda måltider

En arbetsdag för Jorden innebär också fokus på jobb och det är dags att jobba, nästa möte är på Zoom med Omställningsnätverkets två eminenta ordföranden; Pella och David. Omställningsnätverket har varit på Aktuellt kvällen innan där Pella var inbjuden till studion och vi planerar hur vi ska följa upp det vidare, samtidigt som vi myser av varandras närvaro och David ger en komplimang till mina ögonbryn. (<3) Det gäller att omställa med stil och rätt vinkel på ögonbrynen, i alla fall om ni frågar mig (och David).

När vi väl myst fram en plan avslutar vi mötet och jag finner de andra som satt sig för att äta lunch som Martin har stått och lagat till oss, blandat med lite knytis. (Hur härligt är inte det?!) Samtalen kring maten är energiska, fulla av liv. Det pratas om vikten att ge tid åt dessa frågor och hur man kan få det att gå runt, hur frigörande det har varit när vi upplevt att andra förstår vår egen smärta i frågan. Jag betraktar och inser sakta att människorna som jag sitter med är så otroligt coola. Där sitter Hugo som utvecklat spel men som valde att bli lojal gentemot planeten och Agnes från Klimatklubben, som på mindre än två månader fått nästan 20 000 följare och startades av influencers som Emma Sundh, Johanna Nilsson och Maria Soxbo.

Agnes Ozolins, Elinor Askmar, Maja Rosén, Martin Hultman & pumpan

Det avgörande i berättelser

Samuel som sitter bredvid Agnes och står bakom kampanjen för Klimatnytt, berättar att bara förra året hade han ingen större koll på klimatfrågan och fick en chock när han började läsa på. Och den svindlande tanken om hur många som befinner sig där han befann sig för ett år sedan. Nyhetsrapportering gällande klimatfrågan är därför så avgörande och ska behandlas likt krigsrapportering, för det är i sådan katastroftillstånd vi befinner oss i.

Det är just detta som är så essentiellt för att vi ska kunna leva med den här frågan; berättelsernas viktiga betydelse. Berättelsen vi lever med idag, där vi så länge blundat för den framtid vi står inför, håller inte. Uppenbarligen. 

Arvid som tillägnat de flesta Omställningsfredagar till att skriva texter till sin kommande blogg ”Väx Upp! – Politisk psykologi i klimatkollapsens tid”, ger psykologiska aspekter till just det att få höra det berättas om frågan. Som klinisk psykolog, med intresse för politik och hållbarhet ur ett psykologiskt perspektiv, bidrar han till en intressant bredd i samtalen kring våra beteenden gällande det vi står inför. En fråga som tas upp är hur vi kan bli resilienta i det här arbetet som vi lägger för den levande Jorden, att inte bränna ut sig samtidigt som man behöver balansera engagemanget med sitt vanliga jobb. En ekvation som emellanåt kan kännas svår, att ägna så stor del av sitt liv till något som inte är en gagn för framtiden. Kanske behöver vi våga göra mer dåligt ifrån oss, när det inte tjänar vår främsta uppdragsgivare, den levande Jorden?

Bredvid mig vid lunchbordet sitter också Kjell Vowles från tidningen Effekt som tillsammans med Martin skriver en bok om klimatförnekelse. Martin, aktuell med boken Ecological Masculinities har forskat på förhållandet mellan klimatförnekelse och högernationalism. En berättelse som är tyvärr så aktuell idag med tanke på valet i Brasilien samt Trumps uttalanden kring skogsbränderna i Kalifornien.

Lunchen är uppäten och Martin behöver ordna inför helgen och familjetiden. Bland kappor och skor tänker jag hur fantastiskt det är med så många människor som tillsammans nu kavlar upp ärmarna och tar tag i frågan från olika håll. Och vi vet inte alltid om varandra, men vi finns! Vi finns för varandra och framförallt med varandra. Vilken kraft det är som arbetar för den levande Jordens räkning.

Skapa egen hub!

Elinor Askmar, Omställning Göteborg

Blir du sugen att skapa något liknande i ditt omställningsnätverk? Elinor Askmar från Omställning Göteborg som varit den drivande ger sina tips;

”Omställningsfredagarna har varit en blandning av delning, samarbeten och att arbeta med egna projekt. Det är en plats där man kan utbyta tankar och känna att man är del av en större rörelse. Vi gjorde det ganska spontant, skrev på Facebook och har bjudit in genom att dela foton och klipp från det vi gör.

Tips till dem som vill skapa själva är att hitta en eller två andra som också är pepp och bara träffas. Att träffas på dagtid är ett väldigt bra sätt orka jobba tillsammans och ett bra komplement till det som annars lätt blir kvällsmöten. Låt det vara öppet med vad folk kommer med, de kanske jobbar med sitt men att dela rummet och kunna tala om omställning, klimatångest och allt som händer i världen är otroligt stärkande. Ät tillsammans! Många har möjlighet att arbeta hemifrån eller kanske jobbar deltid. Att ha arbetstid som är riktad för vår främsta arbetsgivare, den levande Jorden, är helande och välbehövlig då vi behöver ses i den organisationen också för få kraft.”

Har du frågor kring Omställningshub eller annat, mejla redaktion(a)omställning.net

21 november, 2018

Fler liknande artiklar…

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Min första omställningskonferens

Min första omställningskonferens

För några år sedan blev jag inbjuden att vara med i en liten lokal omställningsgrupp, jag visste inte riktigt vad det var men jag sa ja! Och i några år har vi träffats, samtalat, läst en å annan dikt men framför allt odlat tillsammans. Och jag har sakta rört mig mot någon slags förståelse för vad omställning kan vara.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

8 + 14 =