BLOGG

Artiklar

Överallt och hela tiden

Av David Bennett

Hänt i veckan. En spännande omställningsvecka med artiklar och evenemang. Som systementusiaster vet – allt hänger ihop. Här kommer några highlights med kommentar.

Pella sa det och Sofia Arkelsten (M) bekräftade det – det finns varken politisk vilja eller möjlighet inom det rådande systemet att förändra något väsentligt i tid. Därför läggs det i knät på individer som får dessutom tolka sin roll utifrån benämningen ”konsumenter”. (Studier har visat att de som svarar på en ”konsumentenkät” rapporterar att de känner mindre personligt ansvar och mindre tillit till andra människor än de som svarade på ett ”medborgarenkät”.)

Det är alltså upp till oss.

Idag är det den största #fridaysforfuture manifestation hittills i över hundra platser i Sverige och många platser runt om i världen. Liksom Extinction Rebellion och Föräldravrålet är de populära rörelser som kräver att politiker tar tag i klimatfrågan. Jag tror de flesta vet att det är i princip politiskt självmord att argumentera att tillväxt har mer än decimerat livet på jorden till förmån för människor i allmänhet och ett rikt ~30% i synnerhet och att det borde därför upphöra. Man blir inte omvald för omtanke om planeten när berättelsen vi har fått höra sedan innan jag föddes är att vi ser efter vårt eget bäste, är ute efter lyx och måste konkurrera med alla andra för att få det.

Vi måste ändra vår kultur, vår berättelse. Det finns ingen politisk ”de” som kan göra det åt oss. 

Slutrapporten för projektet Bortom BNP tillväxt utforskar fyra scenarior av låg eller noll tillväxt. Carl Schlyter påpekade på paneldebatten att varje scenario kräver reform av banksystemet. Banksystemet är beroende på tillväxt men det visade sig att de övriga systemen hade små eller inga störningar om tillväxten uteblir. Se också rapporteringen från eventet på vår Facebook sida här.

                Tillväxt är en del av berättelsen som har lett oss fel.

My Sellberg försvarade sin disputation på Stockholm Resilience Center igår. Hon tittade på hur resiliens utövning används på lokal och regional nivå för att möta dagens hållbarhetsutmaningar och fann att en de viktigaste faktorerna för framgång på lokalnivå är det behövs investering och flerparts engagemang.

Vi måste göra det tillsammans i större och mindre grupperingar. Om vi får stöd från kommuner och dylikt har det mer effekt.

Igår var också en webinar för projektet Municipalities in Transition som tog samman 44 deltagare från fyra världsdelar för att lyssna på och ställa frågor till Tom Henfrey från Schumacher College och Daniel Christian Wahl,

författare till boken Designing Regenerative Cultures. Syftet med det projektet är också att utforska hur vi kan nå ut till kommuner för att få stöd för att öka omfång- och effekten av lokalt omställningsarbetet. Hur kan vi nå hävstångseffekterna som har större verkningsgrad för att säkra investering och flerparts engagemang?

Det pågår forskning om hur vi kan få stöd från kommuner och dylikt.

Och min slutsats av veckan: jag ska stå i Härnösand i solidaritet med Greta och allt annat levande i världen och vet att Omställningen pågår överallt hela tiden. Jag vet också att min omställning kan endast börja med mig och har ingenting med konsumtionsmönster att göra. Genom mitt förhållningssätt – mitt sätt att vara i världen – påverkar jag världen på sätt som inte alltid är mätbara. Men att de behövs.

30 november, 2018

Fler liknande artiklar…

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Min första omställningskonferens

Min första omställningskonferens

För några år sedan blev jag inbjuden att vara med i en liten lokal omställningsgrupp, jag visste inte riktigt vad det var men jag sa ja! Och i några år har vi träffats, samtalat, läst en å annan dikt men framför allt odlat tillsammans. Och jag har sakta rört mig mot någon slags förståelse för vad omställning kan vara.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

10 + 3 =