Peter Hagerrot har varit på Stockholms Filmfestival och sett franska filmen Tomorrow och This Changes Everything med efterföljande samtal med Naomi Klein och hennes filmande man Avi Lewis.
Tomorrow är en film som visar olika uttryck för omställning. Några unga Parisfilmare som just fått barn började på allvar oroa sig för alla hot. De bestämde sig för att göra en roadmovie som visar lösningar, med personer som Rob Hopkins, Vandana Shiva och Olivier de Schutter, tidigare FN:s jordbruksrapportör. Olivier konstaterar att vi kan fördubbla jordens jordbruksproduktion med småskalig ekologisk odling och tredubbla den med permakultur. Att så inte sker beror framförallt på att de största olje- och jordbruksföretagen bundit upp handelssystem, stater, och forskning. För mig var det spännande att se Olivier in action då han nu ingår i ECOLISE-nätverket; det europeiska nätverket för permakultur, eko-byar och omställningsinitiativ som även Omställningsnätverket är del av.
I filmen möter vi statsodling i Detroit, Incredible Edible i Todmorden, England och permakultur i Frankrike. Den lyfter flera exempel på lokala valutor, Rob Hopkins visar t ex. Totnes nya 21-pundssedel och lyfter lokaldemokrati och då framförallt Islands medborgarstyrda rörelse för en ny konstitution. Filmen pekar ut Transitionrörelsen som ett viktigt hopp för världen.
Naomi Klein och Avi Lewis film This Changes Everything tar steget rakt ut i motståndet. First Nations kamp emot oljeskifferbrytning i Kanada och Montana, grekers kamp mot utförsäljningen av sina öar till ett kanadensiskt bolag redo att skövla en paradisö för nya guldgruvor, bybefolkningen i Andhra Pradesh i Indien som trots polisvåld lyckades stoppa planerna på ett nytt kolkraftverk.
Naomi framhåller att den berättelse vi styrs av skapades för ca 300 år sedan i Englands Royal Science Society, var en dröm om hur människan med maskiner skulle kunna skapa ordning och utveckling. Detta i en tid då vi fortfarande var beroende av vatten och vind för att styra vår påbörjade mekanik. När väl maskinerna tog över gick det inte så bra. Skövlingen av delstaten Alberta är ett av många katastrofprojekt som nu utmanas både av den konservativa regeringens valförlust men än mer av indian-nationernas rätt lyckade kampanj att stämma staten till skydd för naturen.
På så sätt menar Naomi att klimathoten och artutrotning i den bästa av världar kan bli startskottet för en människoanpassad utveckling styrd av lokala rörelser. I samtalet påpekade hon även ironin med hur de nordiska länderna lyfts som föredöme inte minst av politiker som Bernie Sanders medan hon på plats här ser en dansk främlingsfientlig regering och i svenska företag som Vattenfall redo att använda TTIP-regler för att ifrågasätta Tysklands Energiwende, från smutsigt kol till förnybar energi.
En intressant detalj var att filmen till skillnad från boken endast en gång nämnde c- ordet, capitalism.
– Det var avsiktligt, framhåller Avi samtidigt som Naomi förklarar att vi inte har tid att vänta på ett magiskt sammanbrott för kapitalismen.
– Vi måste börja här och nu, men som följd hoppas jag att ett mer rättvist ekonomiskt system kan utvecklas avslutar hon.
Båda filmer är sevärda och visningsvärda men brottas med de dramaturgiska problem det innebär att resa runt jorden och klippa från en plats, en kamp till en annan. Där Tomorrow mer visar på olika omställningsmöjligheter är This changes everything överraskande mer känslomässig när man möter urbefolkningens kamp mot polisvåld och tårgas för att rädda sin kultur och mark.
– Vi äger ju inte marken, det är den som äger oss, konstaterar Chrystal Lameman från Beaver Lake Cree Nation i Kanada.
Naomi Klein mötte Johan Rockström i måndags i ett samtal som filmades av UR Samtiden – finns att se här.