BLOGG

Artiklar

Bagarmossens Resilienscenter – Mötesplats för kunskapsutbyte och lokal utveckling i gränsen mellan stad och land

Av Susanna Elfors

”Det är så fantastiskt att inte vänta utan bara göra konkreta saker direkt”, utbrister Peter Santesson, arkitekt och medlem i BRC. Utanför vår lokal vill han göra bord av gamla lastpallar och odla humle som ska användas i lokalt mikrobryggeri.

Och samtidigt är det inte så konstigt. Vi befinner oss i Bagarmossen i södra Stockholm där det nyligen startade ett Cykelkök och bor en massa miljökonsulter. Bostadsbolaget har fixat en container med cykelservice och det finns både en skogsträdgård och en japansk trädgård.

I april slog också dörrarna upp för Bagarmossen Resilience Centre. Vi har inte frågat Stockholm Resilience Centre om lov, vi har bara lånat delar av deras namn. Dels för att vi vill vara kaxiga men också för att vi tycker om ordet resiliens och för att det är så viktigt att utveckla den lokal resiliensen.

Vi som finns på Bagarmossen Resilience Centre eller BRC, är 11 personer som driver egna företag som på något sätt knyter an till begreppet resiliens. Några av oss skriver om det, andra arrangerar spel om framtidens städer, andra utvecklar den byggda miljön och en håller på med gerillaslöjd och hantverk. Tre av oss har gått certifieringskurs i permakultur.

BRC2

Vi har inga bidrag från någon, det vi har är en lokal och ett stort engagemang. Det vi försörjer oss på är våra uppdrag men vi hoppas att kunna driva lokala projekt tillsammans – och att kunna sprida kunskap till andra genom att arrangera workshops och kurser. Jag som skriver, Susanna Elfors, har jobbat länge med lokal utveckling och drömmer om att starta ett lokalt matförsörjningsprojekt, kanske ett CSA, en lokal odling där boende abonnerar på grönsaker, frukt och bär.

Det vi har gjort sedan starten är att lära känna varandra, ha en workshop om vad resiliens är för oss, träffa Stockholms stads miljöborgarråd och ha en träff om frivillig enkelhet. Vi har också gerillaodlat lite utanför lokalen, gjort ett bord av gamla lastpallar och solcellsladdare för mobilen.BRC

Den 2 juni kl 15-19 har vi Öppet Hus. Du är välkommen hit och hälsa på då! Lillåvägen 61 är adressen och vi tar tacksamt emot förslag och idéer (samt finansiering) så att vi kan ställa om vårt lokalsamhälle. Vi kommer också framöver att arrangera kurser, främst för yrkesverksamma samhällsbyggare för att sprida kunskap om hur man bygger resiliens.

 

Vill du veta mer om oss finns vi på www.bagarmossenresilience.se

 

Susanna Elfors som har skrivit detta är frilans med fokus på hållbar och resiliens i bostadsområden och stadsdelar. Hon har nästan alltid bott i förorter – grannskapsenheter och brinner för att ställa om dem. Susanna har också doktorerat i ämnet bebyggelseanalys på KTH.

19 maj, 2016

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

7 + 13 =