En rapport från Omställningsnätverkets konferens i Åre/Undersåker, av Patrik Olsson.
Så ensamt i Östersund. I en känsla av hopplöshet låg jag i soffan på barndomsrummet. Livet kändes tungt. Jag grät. Är Östersund verkligen rätt för mig? Min livsuppgift är att bevisa att man kan leva ett fantastiskt liv inom planetens gränser, hitta likasinnade och sprida denna hållbara livsstil i världen. Men den sociala världen runt mig vilseleder. Kände mig förvirrad. Tappade livskraften. Träffade gamla grabbgänget från min ungdom som bara snackade bad, bärs och brudar. Svårt att vara mitt nya jag i det sammanhanget. Hängde med farsan och brorsan som är helt oförstående för mitt vägval. Det kanske är dags att lämna Östersund. Men jag gav Östersund en andra chans…
Sedan dess har mitt sociala liv med likasinnade människor i Östersund blommat ut. Jag har gått på alla hållbarhetsrelaterade aktiviteter i Östersundsområdet. Sustainable September på Mittuniversitetet, möten med Naturskyddsföreningen. Nya vänskaper med mer likasinnade har växt fram. En ny social värld har börjat ta form. I helgen nådde det ett klimax. Hållbarhetshelg i Åre och Undersåker. Ett 20-tal omställare klev av tåget i Undersåker för en kort promenad till konferensanläggningen i Fjällsätra. En helg av stärkande, vackra möten med andra omställare. Normlöst och icke-hierarkiskt. En atmosfär av öppenhet och acceptans. Kände så stark gemenskap. Kände stöd på min livsresa.
Ett centralt tema för samtalen var hur man skapar långsiktigt stärkande engagemang. Hur man håller igång glöden och inte bränner ut sig. Detta är en styrka i Omställningsrörelsen jämfört med andra hållbarhetssammanhang jag varit i. Att man betonar den inre omställningen. Jag bytte inte spår från Handels i Stockholm till denna livsuppgift över en dag. Det var en flerårig process av inre omställning. Och den inre hållbarheten. Som valsamordnare i Miljöpartiet, den korta tid jag deltagit i Naturskyddsföreningen samt från samtal med vänner som jobbar med hållbarhet i företagsvärlden är min bild att det lätt blir dränerande om man lägger fokus för långt ute i systemet. En maktlöshet inför trögheten i de stora systemen. Lilla jag kan ju inte göra nått. Blir det för mycket kamp stångar man huvudet blodig mot en vägg av förnekare och skeptiker vilket suger livsenergin ur en. Men med sin egen livsstil kan man göra vad som helst och får se direkt resultat. Med likasinnade människor i ens närhet kan man inspirera och motivera varandra att fortsätta vandra på denna väg. Omställningsrörelsen kan vara det stödet i din hållbara livsresa.
Patrik Olsson står i mitten av gruppbilden ovan i röd tröja, är utbildad nationalekonom från Handels i Stockholm, Omställare, Hållbarhetsexperimentör och skriver på Greatlifelowfootprint.com. Bor i Östersund.
Peo Eriksson skrev också en rapport från konferensen som du hittar hos Landets Fria Tidning.
Foton: Pella Thiel och Stephen Hinton.
Tillitsverket höll en workshop speciellt för oss.
Peo Eriksson från Östersund och Isabel Carlisle från Totnes visar Omställningsnätverkets nya roll-up.
Våra Hylla myllan-seminarier på Åre Sustainability Summit om permakultur, mikrolivet i jorden, andelsmat, tillsammansodling, holistic management, inre omställning och One year in Transition var mycket välbesökta!
Vi fick delta i en middagsbjudning med inspiration från Appreciative Inquiry och öva oss på att ställa frågor. Mr Oil, som brukar dyka upp på våra konferenser, verkade ha skickat mr Soil denna gång…
Vi fick delta när Fjällbete flyttade sina 500 tackor till nytt bete, något de gör nästan varje dag!