Av Peo Eriksson
Lagom till tjälen går ur backen i Jämtland anordnar Hushållningssällskapet och Jamtli (länsmuseet) traditionsenligt en vårmarknad. Knallar i hantverk, småskalig livsmedelsförädling (läs ost, marmelad, sylt, honung med mera) och trädgårdspyssel försöker på alla sätt att övertyga jämtarna om att det snart är sommar. På senare år har det också anordnats seminarier i anslutning till marknaden, ofta på något speciellt tema som har med trädgården, miljön eller maten att göra.
I år var det stora dragplåstret Frank ”100 % Bonde” Erichsen, som fick göra framträdanden, tre pass om dagen plus en kvällsföreläsning för knallarna. Och i år hade Omställningsnätverket tillfrågats om vi kunde ställa upp med fyra seminarier på temat Hylla myllan. Det var efter en rad bejublade seminarier på Åre Sustainability Summit i Åre i november som Hushållningssällskapet fick upp ögonen för oss i Omställningsnätverket. Med hjälp av styrelsen i Omställningsnätverket och positiva ”locals” kunde vi presentera följande seminarier;
Peter Gustavsson, permakulturdesigner, som pratade om möjligheterna att skapa en prunkande skogsträdgård av villatomternas ödsliga och monokulturella gräsmattor.
David Bennett, omställare, berättade om jordförbättring med hjälp av Bokashi och biokol.
Ingela Jagne, hortonom, som älskar att prata om jord och hur man får jorden att myllra av liv.
Liz Nässén, tillsammansodlare på Frösön, ville gärna få chansen att övertyga alla om tillsammansodlingens glädjeämnen.
Vi hade också ett marknadsstånd med nytryckta flyers om Omställningsnätverket att dela ut och för att locka marknadsbesökarna fanns även plantor och bokashi-strö till försäljning. Vi hade god hjälp i marknadsståndet av Steijn Voets som är biodynamisk odlare och mycket erfaren marknadsknalle. Och med facit i hand skulle vi pyntat marknadsståndet ännu mer och haft fler skyltar med lockande Omställningsfrågor. Det blev i alla för mig uppenbart att inte många visste vad Omställning är eller innebär, men desto fler som gärna pratade om hållbarhet i stort och litet, permakultur och bokashi, vilka svart vinbärsbuskar som passar bäst i vårt bistra klimat och så vidare. Efter våra seminarier kom flera av åhörarna för att fortsätta diskutera det de nyss fått lära sig
Sammantaget hade vi en rolig helg på vårmarknaden och vi knöt många nya kontakter som jag gärna vill tro kommer att veta att Omställningsrörelsen står för ett alternativ till det ohållbara och ”skavande” samhälle vi befinner oss i.