BLOGG

Artiklar

Sverigepremiär för Train the trainers!

Av Peo Eriksson

Med Norrlands lite nyvakna och bubblande omställningsperspektiv i ryggen anlände jag till Alingsås där Omställningsrörelsen är väldigt levande. Det fanns förväntan i luften när jag klev av tåget. För första gången anordnades Transition Networks kursledarkurs ”Train the trainers” i Sverige den 12-16 november. Efter ansökningsförfarande hade 15 personer från hela Sverige samt en från vardera Belgien, Åland och Danmark antagits till kursen. Under fyra intensiva dygn drillades vi av Transition Networks utbildare, Naresh Giangrande och Sophy Banks. Båda var med och grundade omställningsrörelsen från början i Totnes. Teoripass varvades med att vi fick öva i att bland annat hålla i Open space, anordna World café och möta våra ättlingar. En hel dag ägnades åt övningar i inre omställning.

TTT OS-tema

Open Spacefrågan på kursen.

Sista programpunkten på kursen var att vi skulle börja forma en egen sammanslutning för kursledare i Sverige. Till denna punkt hade de tre tidigare utbildade kursledarna Jan Forsmark, Peter Hagerroth och Hillevi Helmfrid bjudits in. Grunderna för sammanslutningen diskuterades och en operativ grupp bildades för att föra processen vidare. Hillevi sitter i denna grupp tillsammans med Åsa Ringström från Skattungbyn och Annie Bergman från Mölndal.

Efter avslutad utbildning kommer vi som gått kursen att kunna hålla i Transition Launch, en tvådagars omställningskurs som anordnas där människor vill ha grundläggande kunskaper och fördjupning i omställning och som en kick-start för de egna aktiviteterna. Nu har vi den starkaste utbildargruppen i världen i omställning efter England! Presentationerna av kursledarna hittar du här – och fler kommer….

Sophy Banks välsignar utbildargemenskapen I Sverige.

Sophy Banks välsignar utbildargemenskapen i Sverige.

Omställningskören hyllar Omställning Alingsås

Omställningskören hyllar Omställning Alingsås

Som om det var en tanke, firade Omställning Alingsås 5 år på lördagkvällen och alla från kursledarkursen var inbjudna. Det firades med tårta och olika uppträdanden, bland annat sång och musik, stand up-akt med mr Oil och en smäktande Transition Tango!

Det var Omställningsnätverket i samarbete med Omställning Alingsås och Hela Sverige ska leva som stod som värd för kursen, och Studiefrämjandet lånade ut sina lokaler.

På nattåget norrut sitter jag nu och känner mig fylld av inspiration, tacksam för att ha fått vara med i Omställningens framkant under några dygn och än mer förvissad om att det vi påbörjat i de norra delarna av landet är rätt väg att gå. Och nu är vi nästan tjugo kursledare i Sverige som kan ta sig an att sprida Omställning i landet. Glädje i kroppen och omställning i knoppen.

Peo Eriksson, Östersund

 

I was told all my jokes about oil are a bit… boring
Mr Oil

18 november, 2014

Fler liknande artiklar…

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

1 + 8 =