BLOGG

Artiklar

Snart vår – odla all din potatis själv!

Av Sonny Kongseryd

Intresserad av att snabbt öka självförsörjningsgraden utan att lägga mycket tid och samtidigt slippa en av våra mest besprutade grödor? Täckodling av potatis är framtidens melodi! Alla svenskar kan bli självförsörjande på ekologisk potatis. Bieffekter är chocken att få lite mer friskluft, sol och motion. Strunta i att gräva ihjäl dig för att ordna några ynka kvadratmeter ogräsfri mark!

Varför täckodla (potatis):
– Slippa gräva
– Passar alla åldrar och alla kroppar
– Slippa vattna
– Slippa kupa
– Skapa friland för sådd (utan att slita ihjäl sig)
– Slippa vår mest besprutade gröda
– Stor skörd
– Barnen kan vara med och hjälpa till

Köp ekologisk potatis (kan ev. fungera med oekologisk men det är inte säkert att den gror). 15 kg sättpotatis räcker för en vuxens årsbehov. Vill du ha tidig potatis lägg den svalt (3-10 grader) och ljust i februari/mars. När jordtemperaturen når 10 grader är tiden inne för att sätta potatisen. Här kommer tips för hur du gör sedan beroende på olika tillgång till tidningar resp. olika behov av att träna outnyttjade muskelgrupper.

Gör så här (minimalt fysiskt arbete – gott om tidningar):

a. Ta många sparade tidningar lägg hela tidningar på marken. Vattna på tidningen så att den inte flyger bort.

b. Mellan tidningarna placeras sättpotatisen. Avstånd ca 30 cm mellan sättpotatisar och ca 60 cm mellan rader. Var rädd om de gröna skotten (om potatisen blivit förgrodd (se 1)).

c. Fyll på med 10-20 cm täckmaterial ovanför (löv, flis, halm, hö, sönderfallen ved, etc).

d. När potatisen gått i blom kan skördefesten av giftfri, egenodlad potatis börja. Egna chips friterade i rapsolja är kul (akta barnen).

g. Nästa år har du ett hyfsat ogräsrensat land där du kan så andra grödor.

h. För att slippa brunröta och andra sjukdomar kan inte potatis odlas på samma plats mer än vart 6-7 år.

i. Ingen jordkällare och en stor potatisskörd? Är marken inte för fuktig kan potatisen stanna kvar ganska länge. Läs annars in dig på hur du gör en stuka.

Gör så här (om du har muskelgrupper du vill träna eller ont om tidningar):

a. Ta på dig knäskydd!

b. Gå ned på knä och skala av grässvålen med en vass spade. Luckra jorden genom att kliva på spaden och dra skaftet mot dig (inte använda ryggen).

c. Ta lite sparade tidningar (gammalmedia) lägg minst tre sidor på marken. Vattna på tidningen så att den inte flyger bort.

d. Ta en oöm kniv och skär kryss i de blöta tidningarna. Avstånd ca 30 cm mellan sättpotatisar och ca 60 cm mellan rader. Lägg sättpotatisen på marken under den fuktade tidningen. Var rädd om de gröna skotten (om potatisen blivit förgrodd (se 1)).

Gör sedan som ovan.

Nu kan du fundera över var du vill lägga ditt nya potatisland. Har du ingen egen mark finns säkert en markplätt någonstans i omgivningen. Och varför inte samla ett gäng som hjälps åt?

9 januari, 2015

Fler liknande artiklar…

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

7 + 8 =