BLOGG

Artiklar

Omställningsrörelsen och kyrkan – en klimataktion inför valet

I omställningsgruppen på Värmdö arbetar vi sedan flera år tillsammans med församlingen. Vi har en gemensam föreläsningsserie, Framtidsakademin, där vi lär oss mer om lokala lösningar på globala kriser. Ofta är föreläsningarna i kyrkorummet. Vi har ordnat gudstjänster tillsammans på världsmiljödagen och på Tacksägelsedagen på hösten har vi haft auktion i kyrkan med lokalproducerade grönsaker, frukt, bröd och honung. Detta givande utbyte ledde till tankar på om man kunde skala upp samarbetet och inspirera fler – och så småningom till en samlad aktion inför valet som jag kommer till längre ner.

Som Christer Larsson, ordförande i Omställning Sigtuna, brukar säga: betänk vilka resurser kyrkan har som skulle kunna mobiliseras för omställning! Vilka nätverk, lokaler, personal, media, pengar och kopiatorer! Jag skulle vilja lägga till: vilka resurser i form av kompetens och erfarenhet i att leda ceremonier som berör, och texter och musik som faktiskt handlar om inre omställning. Om att påminna om att vi är en del av en stor helhet, och att vi har ansvar för hur vi agerar inom denna helhet. Det är ett universellt budskap som känns bekvämt även för mig som inte är kristen.
Under ett drygt år har en grupp människor från främst omställningsrörelsen, Diakonia och Sveriges Kristna Råd fört samtal om hur vi skulle kunna arbeta tillsammans för omställning. Resultatet är bland annat en insändare/debattartikel om klimatfrågan inför valet. Budskapet är i korthet att

  1. Vi är oroliga för klimatförändringarna,
  2. Vi anser att ekonomisk tillväxt är ett dåligt samhällsmål, och
  3. Vi vill stötta modiga politiska beslut i fossilfri riktning.

Du kan läsa insändaren och följetext här. Den undertecknas av diverse biskopar och generalsekreterare. Omställningsgrupper kan underteckna tillsammans med dem och med representanter för församlingen, och skicka in till lokaltidningen före valet. Syftet med insändaren är, förutom opinionsbildning i klimatfrågor givetvis, att starta samtal mellan omställningsgrupper och kyrkan. Jag tror att vi har mycket att ge varandra!

21 augusti, 2014

Fler liknande artiklar…

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

7 + 14 =