BLOGG

Artiklar

Om inte vi, så vem? En rapport från omställningskonferensen i Malmö

Av Ulrika och Magnus Neldorin i Solstaden Karlstad

Så sitter vi då på tåget hem till Karlstad fulla av intryck och inspiration efter vår första omställningskonferens. Det som innan var abstrakt är nu mer konkret. Alla de människor som vi läst texter av, eller om, har nu fått ett ansikte och en personlighet. Vi som i Omställning Karlstad kände oss som en isolerad ö är nu en del i en levande skärgård med vänner på varje ö.

Och det är det vi tar med oss nu. Det känns skönt att veta att det är fler som brottas med ungefär samma problemställningar, är på väg att söka medel för projekt, vill göra kartläggningar, vill få ihop en sammansvetsad grupp som når fram, som har det bra ihop och gör kreativa och konkreta saker ihop – saker som ger resultat och bidrar till att bygga upp det där resilienta samhället vi vill och måste bygga – nu – borde ha byggt i förrgår…

De internationella deltagarna gav känslan av en global rörelse samtidigt som världen kom närmre och blev mer överblickbar. Christiano från Italien satte ord på omställningsrörelsens roll som medskapare av det som vi står på tröskeln till, den nya gröna vågen av utflyttare som inte vill tillbaka till det gamla. Vi flyttade ifrån byarna på landet för vi ville slippa ifrån Jante och att bli bedömda och kunde hitta friheten att vara de vi ville vara i staden. Men stadens frihet kan också vara alienering och stress och många längtar ut igen för att återgå till ett mer naturligt och hållbart leverne. Här behövs vi, i bildandet av de nya byarna och den levande landsbygd vi vill vara med i att bygga upp. Hur vi ska göra det håller på att växa fram just nu – och det finns många bra metoder som vi kan använda.

Det finns verkligen en hel del vi kan göra för att förändra vårt lokalsamhälle. Bara vi gör det! Vi kan skriva på omställningsbloggen, Landets Fria Tidning eller krönikor i lokaltidningen. Vi kan fortsätta med medborgarförslag, stadsodling, inköpsföreningar och träffas varje månad eller så byter vi spår, inspireras av sådant som fungerar på andra öar… Vara ute mer i myllan, göra roliga saker, studiebesök, kurser, se film, fika mer… Utgå från problemlösning och se till individuella behov för att hitta vettiga projekt som är en del av en grön samhällsomställning.

Samla regionala aktörer och inte låsa oss vid staden. Hitta mer avslappnade mötesformer, utgå från tanken att vi behöver hållbara människor för att kunna arbeta med hållbarhet i praktiken. Hämta inspiration från permakulturens people care, omställningsrörelsens tankar om inre omställning, sociokrati och non violent communication. Just nu är det många tankar, mycket människor och intryck men helt klart så behöver det hända saker och faktiskt inte bara en smula snabbare… Vi vet inte riktigt om vi orkar dra så mycket som vi vill och som det behövs för att kicka igång en verklig omställning i vårt sammanhang, vårt lokalsamhälle och region. Men vi kommer ge det vi kan. För om inte vi, vem eller vilka? Om inte nu, när?

 

omstkonf2015-2

Intensiva samtal i pauserna på Studiefrämjandet i Malmö.

Lokala exempel inspirerade. Här Niklas Högberg och Hanna Arnesson från ROS i Örebro, Rune Forssén från Gunnarshögs sambruk i Halland, Ylva Lundin från Omställning Alingsås och Elinor Askmar från Omställning Göteborg. Jan Forsmark modererar.

Lokala exempel inspirerade. Här Niklas Högberg och Hanna Arnesson från ROS i Örebro, Rune Forssén från Gunnarsjö sambruk i Halland, Ylva Lundin från Omställning Alingsås och Elinor Askmar från Omställning Göteborg. Jan Forsmark modererar.

Omställningsnätverkets kärngrupp på vift i Malmös finare kvarter. Bakifrån: Oscar, Steve, Peter, Åsa och Pella.

Omställningsnätverkets kärngrupp på vift i Malmös finare kvarter. Bakifrån: Oscar, Steve, Peter, Åsa och Pella.

omstkonf 2015-3

Ralph Boelke från Transition en Belgique gav internationella utblickar tillsammans med Tanja från Danmark, Christiano från Italien och Donald från Denmark i Australien (!)

omstkonf 2015-5

Samtidigt pågick Framtidsveckan i Malmö med full kraft. ”Här vilar frön i väntan på att gro. Vattna dem gärna & hjälp dem att spira! Kramar från Odlingsnätverket Seved”

I ett Pro action café fick vi hjälp/hjälpte varandra med utmaningar på olika plan.

I ett Pro action café fick vi hjälp/hjälpte varandra med utmaningar på olika plan.

Pro action café.

Pro action café.

omstkonf 2015-6

Inläggsförfattaren själv fick coachning med Transition Karlstad.

omstkonf 2015-7

Självklart firades med mat och musik!

omst konf-11

Triss i gröna glada göteborgare! Elinor, Amanda, Ulrika.

 

 

Foto av Pella och Amanda

11 maj, 2015

Fler liknande artiklar…

Betraktelser från en Omställningskonferens – om en längtan till(baka).

Betraktelser från en Omställningskonferens – om en längtan till(baka).

Det sannolika är otänkbart, sa David (Bennett) när han och jag satt hemma hos Siri Lundström kvällen innan konferensen. Som tur är, är både jag och David mästare på prokrastinering, framförallt tillsammans. Då kan man sitta med varandra timmarna innan utan så mycket skuld och skam över att man återigen i sista stund planerar viktigheter.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

14 + 3 =