BLOGG

Artiklar

“Inre omställning, det är det allt handlar om. Vi kör.”

Av Arci Pasanen, Omställning Göteborg

Det är Sofie som talar igen, självklart och pang på. Sagt och gjort och vi drog ihop en hel studiecirkel kring inre omställning. Inga krussiduller, det är något av det jag gillar mest med henne. Vi kör. För det behövs.

Inre omställning behövs, fundamentalt.

“What we are facing is not in essence an environmental crisis nor economical one, neither political. It is in core a spiritual crisis, a crisis of not knowing who the heck we are and what is the purpose of our existence.”

Allt faller på sin plats, vi träffar Amanda som ger oss en lokal, nätverksträff med omställare sammanfaller några dagar senare och där får vi ihop en grupp. Sofie hittar en gammal bok om Esséernas livsfilosofi bakom ett element på hennes landställe, “Den sjufaldiga freden” av Gabriel Cousens och det blir studiecirkelns färdlektyr.  Det flyter på, det går bra nu.

Nio träffar. En sjufaldig fred. Vi bestämmer att vi behöver även födas samt dö och där emellan går vi de sju vägarna till freden. Vårens upplägg blev då men hjälp av Esséerna:

  1. Födelse
  2. Kroppen
  3. Sinnet
  4. Familjen
  5. Samhället
  6. Kulturen
  7. Moder Jord
  8. Fader Sol
  9. Döden

Till alla möten hjälptes vi åt att samla idéer, till några bjöd vi in gästföreläsare. Vi dansade tillsammans i våra kroppar, ömsom sörjde och ömsom gladdes ihop över våra familjer, målade med sinnet, diskuterade existentiella frågor kring samhälle och kultur. Hyllade Moder Jord med en ceremoni och lyssnade ivrigt på vem är Fader Sol (svar: ingen utan sin Moder Jord).

Vi föddes, cirklade, mediterade, andades, grät ibland, höll varandras händer, fikade (den gången ingen hade med sig fika var liiiite jobbig!) scannade våra kroppar och delade delade delade oss själva, rummet, det vi är och det vi behöver. Rummet blev för trångt, träffarna för få. Det är så det känns när man kommer på vad man borde göra överallt, hela tiden.

Det har varit ett utforskande, hur studiecirklar man inre omställning (?) och samtidigt har det blivit ett rum att mötas i som fyllt ett av de allra största behoven. Varför folk går till kyrkor, templen osv.

Vi har inte genomgått dödsriten än, as yours truly skriver. Men då vi redan accepterat reinkarnation som ett faktum så kommer inre omställning att återuppstå till hösten. Då håller Nina och Malin i det och cirklarna flyter vidare.

24 maj, 2015

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

6 + 8 =