BLOGG

Artiklar

En vår av inre omställning

Av Ulrika Persson, Omställning Göteborg och Omställning Växjö

Att säga att början på 2015 har gått i den inre omställningens tecken känns som en underdrift, både aktivitetsmässigt och för mig personligen. Jag är relativt ny i omställningsrörelsen, mitt engagemang började så sent som i höstas, lagom till den nationella konferensen i Göteborg. Det är första gången jag är involverad i någon rörelse av något slag, och jag har aldrig sett mig som någon aktivist. Inte sett vilken roll jag skulle kunna spela, vad jag skulle kunna bidra med, även om jag vurmar för omställning och hållbarhet. De inre aspekterna har dock alltid varit ett brinnande intresse, hur vi förhåller oss till oss själva och till varandra. Och det var nog där jag hittade min pusselbit, mitt bidrag, i den inre omställningen som jag anser är precis lika viktig som den yttre. De går hand i hand, spelar ett växelspel med varandra, påverkar varandra ömsesidigt.

Helgen då januari gick över i februari var vi ett gäng som hade en nationell arbetsgruppsträff för inre omställning på vackra Sörby Naturhälsogård och det var en fantastisk helg som lämnade en varm känsla som dröjde sig kvar i oss länge efteråt. Praktiska göromål – som att bilda arbetsgrupper och komma fram till vad nästa steg var – varvades med övningar i aktivt lyssnande, cirkelsamtal och tid i naturen. Med mig därifrån tog jag varma och inspirerande möten och ett utökat engagemang för inre omställning genom min plats i kärngruppen.

Två veckor senare var det åter dags för mig att ge mig iväg, denna gången till Kalmar och en kurs i Aktivt Hopp som leddes av Hillevi Helmfrid och Kristina Lindgren. Kursen baseras på boken Active Hope skriven av Joanna Macy och Chris Johnstone, en bok jag varmt rekommenderar alla och speciellt de som på ett eller annat sätt verkar för en hållbar värld. Det var en helg fylld av både allvar och skratt, och återigen varma och inspirerande möten med en massa härliga människor.

I slutet på mars var jag i Växjö under Earth Week och var bland annat på en föreläsning med Pella Thiel som hette Gemensam sak – om värderinar för hållbarhet, och en workshop kallad Medskapa framtiden som Jesaia Lowejko höll i. Även om de två olika eventen var väldigt olika är ändå syftet detsamma – att få oss att börja tänka kring hur vi förhåller oss till oss själva, de omkring oss och jorden vi bor på, ifrågasätta berättelsen vi lever i och börja skapa en ny.

Under april hade jag och ett gäng andra mer eller mindre involverade i omställningsrörelsen förmånen att få åka till Greenstones på Flatön för en helg med Debbie Warrener som rest dit från England för att hålla en workshop om inre omställning med stort fokus på att hålla sig personligt hållbar och undvika utbrändhet som aktivist. Skratt blandades med tårar när vi delade med oss av våra upplevelser, farhågor, ilska och vårt hopp.

Den sista resan för våren gick till Malmö i början på maj då det var nationell Omställningskonferens. På fredagen fick jag möjligheten att assistera Liselotte Abel under hennes pass om inre omställning som blev väldigt väl mottaget, precis som de pass hon och Åsa Ringström hade tillsammans under lördagen och söndagen. Det var en blandning av presentation av olika modeller och teorier, och fina värderings- och samtalsövningar.

Som sagt så har 2015 än så länge varit fullproppat med inre omställning och jag känner på mig att det kommer fortsätta i samma anda. Det är viktigt och det behövs, och det glädjer mig att fler och fler verkar förstå det. Och jag ser fram emot att fortsätta på resan som är livet och se vad det för med sig, i både det lilla och stora.

Om du vill hålla dig uppdaterad om när det blir träffar och kurser nationellt om inre omställning gå med i vår grupp här på omställning.net: http://omställning.net/grupper/inre-omstallning/

21 juni, 2015

Fler liknande artiklar…

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Min första omställningskonferens

Min första omställningskonferens

För några år sedan blev jag inbjuden att vara med i en liten lokal omställningsgrupp, jag visste inte riktigt vad det var men jag sa ja! Och i några år har vi träffats, samtalat, läst en å annan dikt men framför allt odlat tillsammans. Och jag har sakta rört mig mot någon slags förståelse för vad omställning kan vara.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

9 + 7 =