BLOGG

Artiklar

Vad gör vi #efterstrejken?

Krönika av David Bennett och Nicklas Adamsson, styrelsen för Omställningsnätverket

Den här texten är tänkt att ha tre användningsområden, att:

  1. berätta hur Omställningsnätverket ser på fredliga manifestationer som Fridays för Future och Extinction Rebellion
  2. kunna användas som tal (känn dig fri att justera efter lokala behov)
  3. kunna användas som insändare i din lokala tidning

Vi har inget behov av att stå som avsändare utan tycker att det är bättre med lokal representation. Nämn gärna ditt lokala initiativ om det finns ett nära dig.

Vad gör vi efter strejken?

Vi lever i en tid där frågorna är fler än svaren, där oron för framtiden växer och kan skapa osäkerhet och rädsla.

Frågor har kraft att leda oss och den kanske viktigaste frågan just nu är: hur ser den regenerativa framtiden ut? Tiden där vi se till att allt vi gör har ett positivt avtryck på livet?

Vetenskap och forskning kan ge svar på vissa aktuella frågor, t ex halten koldioxid i atmosfären eller temperaturen i världshaven. Men effekterna av massutdöenden, mikroplast i maten eller att människor tvingas fly sina hem är svårare att mäta.

Den vetenskapliga forskningen kan hjälpa oss att veta var vi befinner oss just nu och tala om vad som kan hända om vi fortsätter såsom vi agerar nu. Däremot kan vetenskapen inte ta oss i handen och leda oss till en hållbar framtid.

Vi har en möjlighet att skapa något som verkligen tjänar allt liv på planeten inklusive oss. Där det finns en möjlighet att medskapa en kultur som kan läka oss själva, varandra och planeten.

Politiken säkrar det befintliga ohållbara systemet genom att alltid sätta ekonomisk tillväxt främst. Vi har vetat i över 40 år att ekonomisk tillväxt inte kan fortsätta på en ändlig planet. Det finns ingen grön-, hållbar- eller annan tillväxt som kommer göra saken bättre. Politikens roll är viktig när det gäller att ställa sig bakom den breda omställningen och för att förhindra ökad miljöförstöring bland annat. Mycket talar för att det inte är politiken som ska leda oss in i framtiden.

Så frågan är vad vi egentligen gör med den kunskap vi har? Hur går vi vidare när vi strejkat färdigt idag? Hur gör vi för att ställa om samhället? Vem leder oss dit? Hur gör vi för att skapa en gemensam vision av något som just nu ligger vid sidan om vår nuvarande väg?

 

Hur ser den regenerativa framtiden ut?

Det är en tid där en skog får vara en skog. När tillit produceras hellre än vinst. En tid när vi föredrar relationer över transaktioner. En tid där människor inte måste fly sina hem undan våra bomber. En tid när vi tillsammans kan skapa goda liv för alla i vårt närområde. En tid när vi inte se oss själva som konsumenter eller kunder. Det är en vackrare värld som vi ser i ögonvrån. Berätta om den, lek med den, älska den för det är den här världen.

Genom att strejka och fredligt protestera mot ett ohållbart samhällssystem visar vi inte bara att vi är många som är beredda att ta ett första steg mot en förändring, det gör också att vi får syn på varandra  och kan börja visionera och samarbeta. Strejken och protesterna blir viktiga avstamp för det omställningsarbete vi alla måste göra tillsammans – efter strejken!

26 november, 2019

Fler liknande artiklar…

Betraktelser från en Omställningskonferens – om en längtan till(baka).

Betraktelser från en Omställningskonferens – om en längtan till(baka).

Det sannolika är otänkbart, sa David (Bennett) när han och jag satt hemma hos Siri Lundström kvällen innan konferensen. Som tur är, är både jag och David mästare på prokrastinering, framförallt tillsammans. Då kan man sitta med varandra timmarna innan utan så mycket skuld och skam över att man återigen i sista stund planerar viktigheter.

Matvärn och motvärn

Matvärn och motvärn

Text av Thorsten Laxvik, tidigare publicerat på vårt Instagramkonto. När pandemin slog till var vi en grupp runt...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

10 + 5 =