BLOGG

Artiklar

Omställare har översatt ”Aktivt hopp” till svenska

Krönika av Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg

Sanna Hellberg och Maria Estling Vannestål

”Hopp är inte detsamma som optimism, det är inte en tro att allt bara ska ordna sig på något sätt. Hoppet är en visshet om att det finns mening, oavsett hur det går.”

Ungefär så här uttryckte den tjeckiske dramatikern och politikern Vaclav Havel det som är grundtesen i boken Aktivt hopp: Att möta vår tids utmaningar utan att bli galen av ekofilosofen och miljöaktivisten Joanna Macy och läkaren Chris Johnstone. Den här sortens hopp är inte beroende av hur troligt det är att det vi hoppas på ska hända, utan det handlar snarare om att bestämma sig för vad vi vill ska hända, och att genom våra val och handlingar aktivt vara med och skapa den verkligheten, även om vi inte har någon aning om hur det kommer att gå.

Onsdagen den första maj firades boksläppet av den svenska översättningen av Aktivt hopp på Kafé de Luxe i Växjö under Omställning de Luxe, ett koncept som hade premiär i samband med den nationella omställningskonferensen i Växjö 2017. Det blev en härlig kväll med bokpresentation, en videohälsning från Joanna och Chris, visning av kortdokumentären Joanna Macy and the Great Turning, gruppsamtal om hur vi vill bidra till den stora omställningen och ett fint avslut med livemusik, bland annat av Omställning Malmös Anton Pettersson med vänner.

När vi inser hur det moderna samhället påverkar resten av jorden är det lätt att fastna i förtvivlan, förnekelse eller ett slags pendlande däremellan. I Aktivt hopp beskrivs detta som att vi rör oss mellan två olika berättelser. Den första berättelsen, som kallas Business as usual, handlar om tillväxt och utveckling. Mantrat i den här berättelsen är ”Mer av samma”. För att ekonomin ska fortsätta växa måste vi konsumera mer, för att kunna konsumera mer måste vi arbeta mer och för att det vi konsumerar ska kunna produceras måste vi förbruka mer och mer resurser.

Den här ständiga tillväxten och utvecklingen har förstås en baksida, och det är den vi ser i den andra berättelsen, Det stora sönderfallet. Där ser vi hursystemen omkring oss håller på att kollapsa –jordens resurser utarmas, klimatet förändras, de sociala klyftorna ökar och allt fler arter hotas och utrotas.

Men det finns också en tredje berättelse, Den stora omställningen, som består av alla de handlingar –stora och små, lokala och globala –som bidrar till en mer hållbar värld där vi lever i ett respektfullt samspel med den natur som vi är en del av i stället för att förstöra den.Och även om de här berättelserna utspelar sig samtidigt, sida vid sida, kan vivälja vilken berättelse vi vill vara en del avoch vart vi vill rikta vår energi. Det är just det som aktivt hopp handlar om.

Vi (Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg som har översatt boken) är otroligt glada för att vi har fått vara delaktiga i att sprida budskapet om aktivt hopp till en svensk publik. Boken har redan lästs på engelska av många svenskar, men kan nu förhoppningsvis nå en större publik. Till vår hjälp med att reda ut begrepp och tolka boken på svenska har vi haft Hillevi Helmfrid, Kristina Lindgren och Sofia Nygren, som alla arbetarmed aktivt hopp i olika former.

”För framtida generationer kan Aktivt hopp mycket väl visa sig vara 2000-talets viktigaste bok” skriver psykologen, vildmarksguiden och författaren Bill Plotkin.

Avslutningsvis vill vi dela med oss av Omställningsnätverkets ordförande Pella Thiels ord om boken: ”Omställningen till ett samhälle i harmoni med naturen är ett äventyr – ett äventyr på liv och död. I Aktivt hopp hittar du karta och kompass för att ge dig ut. Du behövs.”

Du kan läsa mer om boken och beställa den på www.videforlag.se/aktivthopp

Joanna Macy och Chris Johnstone

Maria läser ur boken på boksläppet

Anton Petterson med vänner spelade på boksläppet

4 maj, 2019

Fler liknande artiklar…

Betraktelser från en Omställningskonferens – om en längtan till(baka).

Betraktelser från en Omställningskonferens – om en längtan till(baka).

Det sannolika är otänkbart, sa David (Bennett) när han och jag satt hemma hos Siri Lundström kvällen innan konferensen. Som tur är, är både jag och David mästare på prokrastinering, framförallt tillsammans. Då kan man sitta med varandra timmarna innan utan så mycket skuld och skam över att man återigen i sista stund planerar viktigheter.

Matvärn och motvärn

Matvärn och motvärn

Text av Thorsten Laxvik, tidigare publicerat på vårt Instagramkonto. När pandemin slog till var vi en grupp runt...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

4 + 7 =