BLOGG

Artiklar

Tillsammans i Svenshögen

Krönika av Eva Sanner, ordförande för Omställning Hällungebygden.

Hur kan vi hjälpas åt för att ta hand om vår bygd och lösa nya utmaningar? Den 21 februari bjöd Omställning Hällungebygden in alla boende i vår by Svenshögen till ett öppet möte. Vi ville att många skulle komma, och försökte göra inbjudan så trevlig som möjligt och betonade att vi bjöd på fika! Texten handlade om att hjälpas åt, om hur vi kan hantera en oviss framtid genom att hitta nya vägar tillsammans där vi bor. Rubrik för kvällen var just ”Tillsammans i Svenshögen”. Så la vi en lapp i varje brevlåda. Och väntade!

Trettio personer kom, rätt bra med 500 invånare. De flesta redan medlemmar, men några helt. Inledningen var ett föredrag om principerna för omställning och att vår förening är del i ett internationellt nätverk. Ett tiotal medlemmar presenterade sedan sina olika omställningsprojekt – det kommande kulturhuset, hönsgruppen, flera tillsammansodlingar samt biodling. Två företag fanns representerade, Dahlhem Farm som odlar professionellt och Hållbar Hälsa som har odling, gårdsbutik och kurser. Därefter var det fika. På varje bord låg tre frågor att diskutera: Om du visste att du inte kunde misslyckas, vad skulle du göra i bygden då? Vad är det viktigaste för oss att ta itu med i Svenshögen nu? Vad är det bästa med att bo här?

Frågorna gjorde att diskussionen kom igång! Det kom idéer om kafé, ridhus, kör och restaurang, det var tankar om behov av el- och vattenförsörjning vid eventuella avbrott och många uttryckte också hur de trivs att bo här, för att naturen är vacker och grannarna vänliga. Och att vår sjö är fantastisk att bada i.

Alla grupper fick berätta kort om vad de kommit fram till. Vi gjorde en sammanställning som vi mailade ut till alla medlemmar efter mötet. Styrelsen kommer nu att genomföra en inventering av invånares förberedelse för och utrustning inför en krissituation. En styrelsemedlem har tagit på sig att undersöka hur vi kan ta hand om sjön och dess vatten ännu bättre, då många har gammaldags avloppslösningar som kräver varsamt nyttjande. Vi var mycket nöjda med mötet och många som deltagit uttryckte glädje och entusiasm efteråt. I höst planerar vi att presentera inventeringen och ha en kurs om krisförberedelse. Vi tar ett steg i taget. Det är så vi skapar förändring, eller hur?

17-18 maj leder Eva Sanner och Liselotte Abel en kurs i Inre Hållbarhet i Kalmar, ett arrangemang av Studiefrämjandet Kalmar. Läs mer om kursen och anmäl dig här:
https://www.studieframjandet.se/kalmar-lan/gustav-arrangemang/kurser/2019/maj/inre-hallbarhet—inre-omstallning/

9 april, 2019

Fler liknande artiklar…

Betraktelser från en Omställningskonferens – om en längtan till(baka).

Betraktelser från en Omställningskonferens – om en längtan till(baka).

Det sannolika är otänkbart, sa David (Bennett) när han och jag satt hemma hos Siri Lundström kvällen innan konferensen. Som tur är, är både jag och David mästare på prokrastinering, framförallt tillsammans. Då kan man sitta med varandra timmarna innan utan så mycket skuld och skam över att man återigen i sista stund planerar viktigheter.

Matvärn och motvärn

Matvärn och motvärn

Text av Thorsten Laxvik, tidigare publicerat på vårt Instagramkonto. När pandemin slog till var vi en grupp runt...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

6 + 10 =