BLOGG

Artiklar

Transition Launch goes Finland

Av Giséla Linde

Hembryggt sprängticka-te på fika-bordet. Och nypressad morotsjuice på råvara från en kursdeltagares gård (som att dricka flytande solsken fast vintern därute mest liknar en gråfuktig vadmalsfilt). Så smakar Transition Launch i Korsholms kommun utanför Vasa: första grundkursen i omställning på finska fastlandet (även om Åland var först ut 2015).

Det är långt till Österbotten. Hanna Arneson startar från Örebro redan på onsdagen och mellanlandar hos mig på Åland för en sista gemensam arbetsdag inför kursen. Sen väntar båtresa till Helsingfors och många timmar på tåget innan Kaj från Älvbyarna stuvar in vårt bagage i sin bil och kör ut oss i de finska skogarna. Kursen hålls i Veikars skola: världens fräschaste lågstadium som nu hotas av nedläggning när kommunen hellre vill satsa på ”lärcenter” än små lokala skolor. Men Älvbyarnas byaförening sitter inte och väntar på besked – de har nyss skickat ut en omfattande enkät till 600 personer om hur de ser på bygdens framtid: vad vill folk satsa på, vad önskar de sig, och på vilket sätt kan de tänka sig att själva hjälpa till?

I kurslokalen finns en härlig hunger. De 25 deltagarna i Transition Launch kastar sig med liv och lust in i allt från Peak Oil Mingle till arbetet med inre omställning, och fegar inte ur för vare sig Bella Mama eller galna lekar. Här som på andra håll längtar människor efter att möta likasinnade och skapa nätverk både för att hämta styrka och få saker att hända. Många känner varandra. Men andra träffas för första gången och gläds: ”tänk att det finns det så här många så här nära som bryr sig!”

Transition Launch erbjuder nya begrepp och inspiration. Men i den här trakten pågår själva omställningen egentligen redan för fullt. Rummet är fullt av odlare, slow-foodentusiaster, skrotkonstnärer och andra kreativa hållbarhetsivrare. Maria har just disputerat vid Svenska Handelshögskolan i Helsingfors med en synnerligen systemkritisk avhandling under titeln ”Legitimacy in the Pluriverse. Towards an expanded view on corporatecommunity relations in the global forestry industry”, Älvbyarnas byaförening har massor av aktiviteter på gång och Ulrica vid Korsholms vuxeninstitut passar på att initiera en Framtidsvecka vid Open Space. Här byggs lokal resiliens så det står härliga till.

I Finland finns en öppenhet för omställningsrörelsen, det står klart i många samtal. Orter nämns, namn droppas, projekt är på gång. Men… språket! Hur gör man med det? Majoritetsspråket är finska, och alla finskspråkiga är inte lika bekväma med engelska som de flesta svenskar. Å andra sidan: Omställningsrörelsen har ju lyckats ta sig över språkgränser förr. Många finlandssvenskar är dessutom tvåspråkiga. Så det är förmodligen bara en tidsfråga innan Transition Launch goes inte bara Finland utan också Finnish.

 

Läs även YLEs artikel Globalt nätverk för hållbarhet samlade österbottningar i Älvbyarna

Läs mer om Giséla Linde – månadens omställare i januari 2017!

10 februari, 2017

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

15 + 1 =