BLOGG

Artiklar

Styrelsen i debatt: Det är dags att ta omställningen på allvar!

Omställningsnätverkets styrelse har skrivit en debattartikel som publicerats i flera lokala tidningar runt om i landet, bland annat Gefle dagblad och Dalademokraten:

Problemen hopar sig för vår globala civilisation, med en skadad miljö som inte mäktar med ökande utsläpp och en tilltagande ekonomisk kris som följd. Utöver detta har vi drabbats av en coronapandemi med svåröverblickbara konsekvenser, skriver styrelsen för Omställningsnätverket.

Många ropar på kraftfulla åtgärder för att upprätthålla business as usual. Men vi blir allt fler som inser att vi måste bryta med ett system som lurar människan att tro att evig tillväxt är möjlig, och som bidrar till att föröda livsförutsättningarna på jorden.

Det är nu vi har vår chans att ställa om på allvar. Men för att utveckla hållbara samhällen som främjar demokrati och tillit och som lär oss leva inom planetens ramar måste vi bygga underifrån. Gör vi inte det kommer vi oundvikligen att misslyckas.

När vi går in i ett krisläge ser vi om vårt eget hus – och avskärmar oss. Det är egentligen en ovana, men en nödvändighet i en tid som denna. Men om vi samtidigt låter vår solidariska och samarbetsvilliga natur komma fram kan vi lösa vilka problem som helst. Vi vet att människor är kreativa och vill vara delaktiga.

Det handlar därför om att skapa förståelse för att lösningar kan se ut på olika sätt enligt principen om lokal självorganisering. Dessutom måste vi sträva efter balans i samhället där alla människor får bidra med sina gåvor – och får hjälp att tillgodose sina behov.

För att maximera dessa möjligheter är en av de viktigaste uppgifterna i detta läge att införa ekonomisk grundtrygghet som omedelbart kommer alla till del. Vi är övertygade om att den globala kris vi nu befinner oss i har goda förutsättningar att bli det avstamp som behövs för att på allvar genomföra den samhällsomställning som är nödvändig. Men då krävs medvetna och modiga beslut.

Vi måste skapa aktivt hopp om att en annan värld är möjlig. Det gör vi bäst genom att agera i den riktning vi vill se förverkligad. För att sprida ett aktivt hopp menar vi att samtliga räddningsåtgärder som riktas till företag, kommuner och myndigheter borde villkoras för att påskynda omställningen till ett resilient samhälle och att betydande medel borde avsättas till lokala omställningsfonder – vi ska ställa om och inte tillbaka.

Det är när vi bygger robusta lokalsamhällen som främjar demokratiutveckling och sociala kontakter, främjar småskalig lokal ekologisk matproduktion och därigenom ökar den lokala självförsörjningsgraden, som vi skapar resiliens. Och det handlar inte om att avskärma och isolera sig. Världen består av många små lokala samhällen, som när de stärks, tillsammans kan bidra till den förändring som är nödvändig att genomföra. En förändring som omställningsrörelsen redan påbörjat och som vi nu vill bjuda in fler att delta i.

Styrelsen i Omställningsnätverket

David Bennett, ordförande, Härnösand
Arci Pasanen, Göteborg
Robert Hall, Suderbyn Visby
Mira Gartz, Blackeberg
Martin Hedberg, Nacka
Vera Telemo, Fengersfors
Peo Eriksson, Östersund
Liselotte Abel, Sörby Falkenberg
Maxim Vlasov, Umeå
Nicklas Adamsson, Katrineholm

4 april, 2020

Fler liknande artiklar…

Matvärn och motvärn

Matvärn och motvärn

Text av Thorsten Laxvik, tidigare publicerat på vårt Instagramkonto. När pandemin slog till var vi en grupp runt...

Önskningar och nyårsdrömmar

Önskningar och nyårsdrömmar

Krönika av: Fredrika Tidermark Vintern är en tid för drömmar. Att önska och fantisera om framtiden. Det hänger ihop...

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

15 + 3 =