är att vi vårdar våran matjordstunna skikt Stefan Sundström, Sopvisa för Jan Banan
Rob Hopkins är medgrundare av Transition Network och omställningsrörelsens främsta historieberättare. Förutom att delta på Omställningskonferensen i Växjö har han under veckan turnerat i Sverige och talat i Göteborg, Örebro, Uppsala, Järna och Malmö. För att hinna med Sverigeresan har Rob gjort tillfälligt avkall på sitt åtagande att inte flyga – efter turnén tar han flyget från Köpenhamn till en konferens på Mallorca. Experter har räknat ut att flygresan ger utsläpp på 417 kg koldioxid. För att återföra koldioxiden till jorden behöver man gräva ner 245 kg biokol.
”Att gräva ner biokol är ett väldigt effektivt sätt att se till att kolatomerna inte återgår till atmosfären och där bidrar till den förstärkta växthuseffekten, säger Martin Hedberg, meteorolog och ny styrelseledamot i Omställningsnätverket. Dessutom fungerar kolet som en jordförbättrare och bidrar till ökad växtlighet. Som pricken över i:et är det en enkel metod som är tillgänglig för i stort sett vem som helst.”
Niklas Högberg, projektledare för Sverigeturnén, menar att kolnedgrävningen inte bara är en klimatkompensering utan en insats för en hållbar framtid: ”Varje spadtag är en symbol för att återskapa ekosystem, postfossil matproduktion och hållbara lokalsamhällen. Den viktigaste insatsen vi kan göra för att nå hållbarhetsmålen i Agenda 2030 är att förnya den lokala matproduktionen. Dagens oljebaserade jordbruk utarmar jordarna. Att gräva ner biokol lokalt visar på viljan att säkra maten för framtida generationer. Att återskapa den lokala maten i Sverige kan samtidigt ge ½ – 1 miljon nya jobb, det är grunden till både en vitaliserad landsbygd och hållbara städer.”
Företaget ECOERA AB klimatkompenserar för själva flygresan, kolet grävs ner i Skåne där produktionen finns. Även företagen Rölunda och Vindelkol har bidragit med svenskt biokol till övriga orter som Rob Hopkins besöker. På varje ort har vi grävt ner 11 kilo biokol, den mängd varje svensk behöver klimatkompensera per dag. Om man använder biokol som man kan köpa i handeln så blir det 17 kg eftersom det förutom kol även innehåller näring till jorden. I Uppsala medverkar artisten Staffan Lindberg som i våras skrev en uppmärksammad debattartikel om att avstå flygresor tillsammans med bland annat Stefan Sundström och Martin Hedberg, som också deltar i nedgrävningen.
”Allting hänger ihop, what goes around comes around”, säger artisten och tomatfantasten Stefan Sundström. ”Den största nerskräpningen här i världen begås av de människor som är så rika att de kan skräpa ner osynligt, med kol som läcker ut från jorden och upp i atmosfären. Det är därför det är viktigt att få ner kolet i marken igen. Jag är en stor vän av biokol. Jag har själv en liten stålburk hemma i kaminen, som varje dag under vintern ger mig 3 liter kol att pissa på. Som jag sedan gräver ner i mitt trädgårdsland. Och grönsakerna tackar och tar emot!”
Medialänkar
SR Örebro
http://t.sr.se/2xDCjY7
Göteborgs Fria: Rob Hopkins gräver ner biokol
http://www.fria.nu/artikel/131101
Smålandsposten: Författaren Rob Hopkins är i stan
http://www.smp.se/nyheter/rob-hopkins-ar-i-stan/
Landets Fria: Nu lanserar vi ett nationellt Omställningsråd
http://www.landetsfria.se/artikel/130828
ÖrebroKuriren: Rob Hopkins till Örebro
http://www.orebrokuriren.se/2017/09/21/rob-hopkins-till-orebro-forelaser-om-lokal-hallbarhet/
Nerikes Allehanda: Så kan du minska din inverkan på klimatet – brittiska miljökämpen Rob Hopkins tipsar på besök i Örebro
https://www.na.se/logga-in/sa-kan-du-minska-din-inverkan-pa-klimatet-brittiska-miljokampen-rob-hopkins-tipsar-pa-besok-i-orebro
Landets Fria: Omställningsåret 2017: Hopkins, inre omställning och ekobyar
http://www.landetsfria.se/artikel/126374