BLOGG

Artiklar

Potatisuppropets framfart i Göteborg

Potatisuppropet breder sig ut land och rike runt. Det sätts potatisar i mängder, startas odlarföreningar, anordnas crash courses i odling och antalet skitiga fingrar har ökat exponentiellt. En annan viktig dimension av potatisuppropet är arbetet mot och med politikerna, där ett exempel är det vi omställare i Göteborg har åstadkommit.

Genom att skicka det förslag till brev som utformats av Närjord (bästa!) som vi slipade till att passa den lokala kontexten har frågan  minst sagt satts i rullning hos de politiska partierna. Detta resulterade i att vår grupp har blivit inbjuden till två politikermöten samt inte mindre än tre yrkanden till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen om att se över vår lokala livsmedelsberedskap med bred uppslutning från nästan alla partier. Detta är fantastiskt!

Det senaste politikermötet mynnade ut i en insikt att dessa frågor är så viktiga samtidigt som kunskapsluckorna är alldeles för stora och vi fick som uppdrag att designa en halvdag om matsäkerhet för kommunstyrelsen. Sagt, gjort och en arbetsgrupp är född. Arbetet hittills har vittnat om att brist på kunskap från vårt håll är det minsta problemet.

I en kristid är det inte alltid helt lätt att veta hur man ska organisera sig och tiden är knapp. Det viktiga i arbetet har varit framförallt tillit till självorganisering samt att nätverket i Göteborg och omnejd har haft många väldigt kunniga personer som drivit på frågorna länge och som har på olika sätt kunnat bära frågan samt mötena med politikerna. Närjords material har också varit fundamentalt viktiga och inneburit en mycket kortare startsträcka så att vi kunde börja nästan omedelbart samla in underskrifter från relevanta aktörer. Då vi så gärna hänger med andra lokala omställingsgrupper så har arbetet haft ett regionalt och ett lokalt perspektiv, där vi skrivit ett gemensamt brev till Region Västra Götaland och till de olika kommunstyrelserna.

Att frågan om vår livsmedelsförsörjning inte är grundläggande kunskap för våra makthavare och förtroendevalda vittnar om vikten av det här omställningsarbetet. Hur viktiga vi alla är som sitter där i ändlösa messengertrådar och försöker vara med och bära på denna folkrörelse. Det är rörigt, det är ibland svårt att navigera och hänga med men framförallt – och nog det viktigaste att navigera efter – så är det viljan för allas bästa som lyser fram i allas engagemang. Det berör en på djupet. Tack till alla er som lägger tid, sätter potatis, hör av er till politiker och media och skriver i alla möjliga grupper och trådar för att ni är burna av frågans vikt. För att ni vet att den här frågan behöver er. Ert arbete får oss att orka, era bilder får oss att le och klappa och känna gemenskap genom små jordiga knölar. Tillsammans är vi en folkrörelse för en annan framtid, en vackrare värld vi vet är möjlig.

Med kärlek

Omställarna från Göteborg

13 maj, 2020

Fler liknande artiklar…

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Min första omställningskonferens

Min första omställningskonferens

För några år sedan blev jag inbjuden att vara med i en liten lokal omställningsgrupp, jag visste inte riktigt vad det var men jag sa ja! Och i några år har vi träffats, samtalat, läst en å annan dikt men framför allt odlat tillsammans. Och jag har sakta rört mig mot någon slags förståelse för vad omställning kan vara.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

3 + 13 =