BLOGG

Artiklar

Oui c’est vrai! Potatisuppropet är internationellt!

Omställning Frankrike sätter potatis för att öka lokal matresiliens.

Salut France! Vilka nyheter! Omställning Frankrike har berättat för oss att de också sätter potatis! Såklart! Omställare är ju allt annat än tråkiga! Där heter Potatisuppropet Opération Patates! dvs Operation Potatisar.

I Frankrike har åtta miljoner människor blivit tillfälligt arbetslösa och likt resten av världen så finns det oro i samhället kring hur krisen kommer att påverka framtiden. Omställning Frankrike uppmuntrar nu alla att använda tiden i karantän till att sätta potatis, vare sig i trädgården eller i hinkar. Hur man än gör så behöver man ta större ansvar och handlingskraft i sin egen livsmedelsförsörjning menar de.

Likt Potatisuppropet älskar de potatis för att den är enkel att odla, är god att äta och från en potatis kan man skörda upp till ett kilo potatisar. Omställning Frankrike peppar folk också att:

  • Höra av sig till parkförvaltningar och se om de gemensamma gröna ytorna kan användas till att odla potatis.
  • Höra av sig till lokala politiker och fråga om de kan hjälpa till att skapa tillsammansodlingar av grönytor och om det finns en plan för att säkra livsmedelsförsörjning. Om inte, erbjud att göra en.
  • Se till att sprida budskapet, ju fler som odlar potatis – desto mer potatis.
  • Odla på din gräsmatta eller i en hink.

De skriver även:

”Låt oss avslöja hjälten som sover i var och en av oss. När krisen är över och vi ser tillbaka på denna tid med tillfredsställelse över att ha varit med och bidragit till de nationella ansträngningarna för att komma ur den, så kommer vi att vara stolta att vi gjort vår del. Vi kommer att ha närt vår familj, våra nära och kära och för de mest generösa – vårt grannskap!”

Viva la Opération Patates!

Nu hoppas vi att fler länder hakar på denna regenerativa våg av omställning.

Läs mer om Potatisuppropet.

8 maj, 2020

Fler liknande artiklar…

Holmåsa potatiskooperativ sätter guld i åkern

Holmåsa potatiskooperativ sätter guld i åkern

Ett av alla de hundratal initiativ som anslöt sig till Potatisuppropet var Holmåsa Potatiskooperativ i Borås. När de satte sina potatisar bjöd de också med Borås Tidning till att skriva om sitt kooperativ, livsmedelsförsörjning och självklart Potatisuppropet.

POTATISUPPROPET: Nationell flash mob 1 maj!

POTATISUPPROPET: Nationell flash mob 1 maj!

Utan mat blir det svårt med rättvisa och jämlikhet. Första majtågen är inställda, men Omställningsnätverket bjuder nu in till en nationell flash mob för att gemensamt uppmärksamma potatisuppropet!

Håll kontakten!

Skriv gärna till oss. Vill du ha vårt nyhetsbrev - lämna ditt namn och din e-postadress och skriv "nyhetsbrev" i meddelanderutan så skickar vi det till dig.

9 + 11 =