BLOGG

Artiklar

Oui c’est vrai! Potatisuppropet är internationellt!

Omställning Frankrike sätter potatis för att öka lokal matresiliens.

Salut France! Vilka nyheter! Omställning Frankrike har berättat för oss att de också sätter potatis! Såklart! Omställare är ju allt annat än tråkiga! Där heter Potatisuppropet Opération Patates! dvs Operation Potatisar.

I Frankrike har åtta miljoner människor blivit tillfälligt arbetslösa och likt resten av världen så finns det oro i samhället kring hur krisen kommer att påverka framtiden. Omställning Frankrike uppmuntrar nu alla att använda tiden i karantän till att sätta potatis, vare sig i trädgården eller i hinkar. Hur man än gör så behöver man ta större ansvar och handlingskraft i sin egen livsmedelsförsörjning menar de.

Likt Potatisuppropet älskar de potatis för att den är enkel att odla, är god att äta och från en potatis kan man skörda upp till ett kilo potatisar. Omställning Frankrike peppar folk också att:

  • Höra av sig till parkförvaltningar och se om de gemensamma gröna ytorna kan användas till att odla potatis.
  • Höra av sig till lokala politiker och fråga om de kan hjälpa till att skapa tillsammansodlingar av grönytor och om det finns en plan för att säkra livsmedelsförsörjning. Om inte, erbjud att göra en.
  • Se till att sprida budskapet, ju fler som odlar potatis – desto mer potatis.
  • Odla på din gräsmatta eller i en hink.

De skriver även:

”Låt oss avslöja hjälten som sover i var och en av oss. När krisen är över och vi ser tillbaka på denna tid med tillfredsställelse över att ha varit med och bidragit till de nationella ansträngningarna för att komma ur den, så kommer vi att vara stolta att vi gjort vår del. Vi kommer att ha närt vår familj, våra nära och kära och för de mest generösa – vårt grannskap!”

Viva la Opération Patates!

Nu hoppas vi att fler länder hakar på denna regenerativa våg av omställning.

Läs mer om Potatisuppropet.

8 maj, 2020

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

5 + 14 =