BLOGG

Artiklar

Önskningar och nyårsdrömmar

Krönika av: Fredrika Tidermark

Vintern är en tid för drömmar. Att önska och fantisera om framtiden. Det hänger ihop med allt som är vitt, och fluffigt och som ligger vilande. Vid den här tiden förra året hade jag en nästan helt färdig bebis som låg och drömde i magen, medan jag låg som en strandad val i den minst obekväma ställningen och stickade drivor med bebiskläder. Åt risgrynsgröt med vispgrädde och clementiner hundra gånger om dagen. Då handlade allt bara om sånt. Min julklapp till mig själv i år var olika frön ifrån Nordfrö. En ungersk paprika vid namn Boldog som jag bara längtar efter, bland annat. De kan jag sitta och titta på, flytta runt, och fantisera om – sådär som julklappar var när jag var liten.
Utöver olika dyra, ekologiska rengöringsmedel och en vävd bebisbärsjal i merinoull fick jag en bok med stickmönster jag verkligen hade önskat mig (tack mamma). Den mest uppskattade klappen är förvisso alltid PENGAR (tack, pappa), men av min älskade make fick jag den minst lika bra, självvalda julklappen: en kurs i biodling! Så nu kan jag gå här på årets mörkaste dagar med min son på höften och tända ljus och koka te och drömma om en framtid av blommor och bin. Bikuporna i Vinterviken, ansiktskräm av bivax blandat med nyponfröolja från nyponbuskarna vid motorvägskorsningen mellan Midsommarkransen och Årsta! Nässlorna man bränner sig på på vägen dit. Vilken längtan!
Jag passar på att önska mig saker, eller kanske unna mig att ha lite förväntningar på 2022. Jag har frågat en vän utanför stan som har får ifall jag får komma och klippa dem. Min plan är (som vanligt) att kolla på några videoklipp på internet, ha lite självförtroende och chansa på att jag lär mig på jobbet. Det känner hon garanterat på sig, men hon sa ja! Tänk, att klippa ullen av ett livs levande får med sina egna händer, och spinna sitt eget garn. Tänk nästa vinters stickprojekt. Vilka växter går det att färga garnet med? Vilka växer redan vilt helt av sig själva, och vilka kommer någon råka spilla ut frön från mellan Hägerstens cykelställ? Tänk vad glada bina kommer bli. Vilka färgväxter gillar bina mest? Har olika bin olika preferenser?
Drömmiga saker att fråga min lyckligt lottade blivande biodlarlärare.
Den vanliga drömmen om spinnrocken – och om den trettonde fén som förvandlas till den elaka häxan och förgiftar spinnrocken med sin ilska och svartsjuka och ensamhet, efter att hon utesluts från festen som alla andra får gå på. För att hon var en lite oförutsägbar och stojig middagsgäst. Svårtyglad, kanske.
Jag drömmer om vad hon stoppade ner i sitt garn.
När jag unnade mig att inte jobba en sommar och gick en kurs i fornnordisk religion läste vi en text om det fornnordiska ordet sejd (magi; att sejda; att lägga en förtrollning) och dess släktskap med ordet spinna. Författaren menade att koncepten i sig är besläktade, för att precis som spinnaren spinner sitt garn av ull, så spinner sejdaren sin magi – av sin andedräkt. Förtrollaren ger av sin livsluft, och med besvärjelsens ord färdas en slags tråd ut i världens väv, och flätar samman andra trådar, och broderar egna mönster.
Vad känns sant, och vad känns falskt inför omställningsvåren 2022? Vad känns hett och attraktivt? Vad kommer vi spinna för trådar? Nässlorna vid motorvägen går tydligen utmärkt att göra snöre på också. Vad kan man göra med det, och lite mer bivax?

Jag drömmer om Omställningsnätverkets vilda Vårgala vi ska anordna i år!
Och så drömmer jag om och önskar mig en sak till: Att omställare i Stockholm med omnejd tillsammans (vi behöver vara minst 10 st) följer med mig och går Civilförsvarsförbundets grundutbildning i krisberedskap. Den är typ två dagar lång bara, och gratis för föreningar. Den finns självklart att få på andra platser i landet också, och jag hoppas att alla spanar in den! Och den som har körkort kan FÅ ERSÄTTNING för att gå deras vidareutbildning också, för att själv bli utbildare. Låt oss utbilda varandra i civilförsvar och krisberedskap 2022 och inte lämna det åt vår så kallade förvaltning.

Och med det glada budskapet önskar jag Omställningsnätverket härliga drömmar och ett äventyrligt, kunskapande och festligt nytt år!

Fredrika Tidermark
Hushållare och omställare i Midsommarkransen, och sprillans ny styrelsemedlem för Omställningsnätverket

30 december, 2021

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

3 + 10 =