BLOGG

Artiklar

Nyhetsbrev #1 2016

Konferens och årsmöte

Omställningskonferensen Hylla myllan i Åre var en fin tillställning. Vi är mycket glada över våra fantastiska medskapare Annevi Sjöberg från Permakultur Stjärnsund, Jonas Wangsten, Småbrukarna, Renald, Natasha och Jörgen från Fjällbete, Isabel Carlisle från Transition Network och Erik, Andreas, Lena och Nanna från Tillsammansodlarna i Östersund. Två jämtska omställare rapporterar om konferensen – Patrik på bloggen och Peo i Landets Fria.

Anna Forsmark som deltog på konferensen skrev innan årsskiftet om ett globalt initiativ som lanserades i samband med FN:s klimatmöte i Paris: fyra promille-initiativet. Det innebär att kolinlagring i matjorden för första gången erkänns som en central metod för att hejda klimatförändringarna. Annas text: Fyra promille kan rädda klimatet.

Omställningsnätverket går in i 2016 med ny styrelse! Under konferensen hölls vårt årsmöte och vi fick tre nya krafter: David Bennett, Peo Eriksson och Mikael Vallström! Amanda, Colm och Oscar som slutade – tack för allt ni gjort under Omställningsnätverkets första tid! Om du vill kontakta någon i kärngruppen så hittar du oss här.

Transition International Conference

I september höll Transition Network en internationell konferens i England och ett hubmöte för representanter från olika länder. Stephen Hinton representerade Omställningsnätverket och Anna Maris Hela Sverige ska Leva. Läs Stephens rapport.

Transition Network på COP 21 i Paris

Det hölls en hel del omställningsaktiviteter i Paris, bland annat lanserades den nya boken 21 Stories of Transition. Rob Hopkins rapporterade flitigt, lyssna t ex på hans avslutande reflektion.

Omställning Alingsås tips inför det nya året

Har ni idétorka i omställningsgruppen? Spana in programmet från Omställning Alingsås caféträffar och bli inspirerad! Nytt tema varje vecka!

One Year in Transition

Arbetet för en omställningskurs för unga fortsätter och Isabel Carlisle från Transition Network var på Hylla Myllan i Åre och berättade om initiativet i England. Läs mer om planerna i Sverige i artikeln i Landets Fria Tidning.

Bli medlem i Omställningsnätverket!

Såklart vill du vara medlem i den ideella föreningen Omställningsnätverket, vars syfte är att ”stödja omställningsarbetet i Sverige, allmännyttigt och partipolitiskt obundet.”

Medlem blir du genom att klicka ”Medlemskap” på din profil på Omställning.net och fylla i dina uppgifter där, samt betala in 100 kronor eller mer till plusgironummer 406285–7. Använd OCR-nummer 104120902226.

Gott nytt år!

13 januari, 2016

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

5 + 11 =