BLOGG

Artiklar

Nu kör vi!

Vi är så väldigt glada för att lansera den första internationella hälsokollsmånaden för omställningsrörelsen.

Många omställningsgrupper har redan planerat att ses under mars för att ta en hälsokoll på sin lokala grupp. Har inte ni redan gjort det, så är det inte för sent för att medverka! I slutet på detta inlägg hittar du vidare information hur ni kan gå till väga.

Så, vad är den här hälsokollen för något?

Hälsokollen är inget test som man antingen misslyckas eller lyckas med. Den är snarare utvecklad för att hjälpa er omställningsgrupp:

– Reflektera kring hur det går för er grupp, påbörja samtal kring vad som fungerar bra och vad som skulle behöva förstärkning, vad som inte fungerar och behöver förändras.

– Fira dina styrkor och framgångar… även också era misslyckanden då de är bra erfarenheter för lärdomar.

– Identifiera områden som skulle behöva mer jobb, färdigheter eller resurser.

– Förtydliga lämpliga nästa steg, som skulle kunna innebära att göra mindre.

Omställningsdjuret

Ibland jämför vi en hälsosam grupp med ett hälsosamt djur, där de olika kroppsdelarna representerar olika aspekter av det som gör omställning framgångsrikt.

Fyra ben: en omställningsgrupp behöver ben att gå med och för att röra sig i rätt riktning. De fyra essentiella benen som behövs för att göra omställning till verklighet är;

  • en välfungerande grupp som får saker gjort och tar hand om sig själv,
  • är involverad i lokalsamhället,
  • som arbetar med en bredd av partners och nätverk och
  • som kör praktiska projekt som stöttar positiv förändring 
i grannskapet.

Hjärtat: Vi behöver också ett hälsosamt inre liv när vi ställer om, att vi ser till att inte bränna ut oss. Hjärtat ger oss värderingar och principer som hjälper oss att ta hand om oss själva och varandra – skapa positiv, välmående kultur. Den inre omställningen helt enkelt.

Vision: utan ögon är det svårt att veta vart vi ska. På samma sätt är det svårt att se vad man försöker åstadkomma utan en vision.

Viftande svans: ett glatt djur har ofta en viftande svans och det är viktigt att en omställningsgrupp har kul, njuter av vad den gör och ger tid till umgänge.

En omställningsgrupp kan självklart fungera utan några av dessa element. Däremot så har vi erfarenheter att när en grupp uppmärksammar alla områden har den större möjligheter att vara hälsosam, framgångsrik och hållbar. Det betyder inte att man för den skull behöver arbeta med att förbättra alla delar samtidigt. Kanske är inte alla aspekter relevanta för just er grupp?

Här finns en kort video på engelska som förklarar hälsokollen:

Det är snacket som är grejen.

Varje omställningsgrupp är olika blandningar av människor, möjligheter och utmaningar. Detta betyder såklart att varje grupps erfarenhet av hälsokollen kommer att vara annorlunda och det är samtalen som med största sannolikhet är de mest fruktbara delarna av processen. Det uppstår frågor som både kan besvaras under själva mötet och andra som man tar med sig. Vi vill uppmuntra till att närma sig hälsokollen med ärlighet och öppenhet och aktivt hitta möjligheter att uppskatta er själva och varandra. Fira era framgångar! Fira motgångarna också, med de lärdomar ni fick med er. Lyssna noga på det som delas och ge tid till att utforska era slutsatser och idéer för framtiden.

Hälsokollen kan ge energiboost till er grupp när ni diskuterar nya möjligheter, men vi uppmuntrar er att inte avsluta träffen med lång lista på saker att göra. Det blir lätt överväldigande. Försök att istället se några få saker som er grupp har lust och kapacitet för, och fokusera på dem som nästa steg.

För mer information kring hur man gör hälsokollen, läsa gärna blogginlägg 1 & 2 om det. Ladda sedan upp era resultat på https://transitioninitiative.org/ som kommer att göra en sammanställning som de delar sedan.

Titta gärna in på deras sida för mer inspiration för era lokala grupper här!

Tack för att ni är med!

8 mars, 2019

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

9 + 5 =