BLOGG

Artiklar

Häng med på ett internationellt Omställningsexperiment!

Klimatförändringarnas inverkan är redan verkliga och påtagliga. Varje dag nås vi av nyheter om nya former av hot mot livet. Vi känner oron i magen, känner nödvändigheten att agera, vi blir överväldigade, rädslan för situationen är alldeles för stor och för komplex för oss att lösa.

Det här är just rätt stund för oss att pausa, förenas och reflektera över hur vi inom omställningsrörelsen mår. Låt oss skapa rum för att uppskatta allt det fantastiska vi har åstadkommit samt alla våra modiga misslyckanden, låt oss ta tid och lägga märke till vad som utmanar oss och stärka våra band som en global rörelse av gemenskaper som återuppbygger och återskapar vår värld.

Under mars 2019 kommer Omställningsnätverket att arbeta med ett antal “Transition Hubs” för att koordinera första internationella Transition Health Check Month.

Vi vill uppmuntra och stötta omställningsgrupper att använda verktyget för hälsokoll http://transitioninitiative.org/healthcheck för att tillsammans reflektera hur våra lokala grupper mår och fungerar. Vi experimenterar med vilka sätt dessa grupper ska kunna dela resultaten från sina diskussioner, så att vi kan alla se en något större del av helhetsbilden.

Vi är själva väldigt exalterade över denna idé! Föreställ er omställningsgrupper på väldigt olika platser som har liknande samtal som delar sina resultat och skapar en global bild av omställning. Vi vet redan att individuella omställningsgrupper har uppskattat processen med hälsokollen och funnit det väldigt användbart, nu är vi nyfikna på vad som kan hända när processen mångdubblas och är internationellt sammankopplad. Vi ser möjligheterna med detta som starten på bredare samtal om hälsan inom omställningsrörelsen och vart den kan ta sig härnäst.

Vad är hälsokollen för något?

Omställningens verktyg för hälsokoll erbjuder en möjlighet att utforska de essentiella ingredienserna av omställning och hur din grupp relaterar till dem. Det är inte ett test, utan ett ramverk till att uppmuntra användbar reflektion och diskussion. Verktyget stöttar er att fira det ni har åstadkommit väl, att förstå bättre vad som varit utmanande för er grupp och att tillsammans komma fram till nästa steg.

Grupper som har använt sig av hälsokollen vittnar om att det har varit en hjälpfull och stärkande övning. Nedan är några citat från personer som har testat;

“Varje grupp blir självklar. Det är ett fantastiskt sätt att mäta våra styrkor och svagheter.”

“Jag upplever att det har verkligen hjälpt till att utvärdera, omfokusera och ingjuta kraft i vår grupp med förnyad känsla av mening.”

Här är en kort video på engelska som förklarar vad själva hälsokontrollen är och hur det används:

https://www.youtube.com/watch?v=b64a2uiWMTs

När ni väl har gjort själva hälsokollen, så finns det en stor del av stödresurser tillgängliga att hjälpa er att vidareutveckla omställningen i ert sammanhang.

 

En global bild

Transition Network utvecklar en ny plattform där omställningsgrupper kan ladda upp sina resultat. Ju mer detta används, desto bredare översikt får vi kring hur omställningsrörelsen mår. Den samlade datan kan ge information till framtida utveckling av resurser, träningar och mycket mer.

Det är inte lätt att upprätthålla en exakt bild av spridningen och aktiviteterna hos den internationella omställningsrörelsen, vilket medför att vi är ofta underskattade av beslutsfattare, finansiärer, media och andra aktörer. Vi hoppas att denna nya plattform ska göra det så lätt och användbart som möjligt för lokala omställningsgrupper att ge feedback om var de är och deras nuvarande hälsostatus. Låt oss göra vår rörelse mer synlig och utforska dess potential tillsammans!

 

Så här deltar man!

Hälsokollen är väldigt enkelt – ni behöver bara lite förberedelser för att  färdigställa processen i mars.

  1. Ladda ner guiden här:
  2. https://transitionnetwork.org/do-transition/healthcheck/ (den är tillgänglig på 15 olika språk, bland annat svenska)
  3. Se till att medlemmar från din omställningsgrupp kan träffas 3-4 timmar någon gång i mars 2019.
  4. Se till att minst en i er grupp läser igenom guiden innan mötet, så att hen kan leda processen.

Det var allt!

Ni är fria att göra det på ert egna vis och skapa evenemanget utifrån era behov och begär. Vissa grupper har haft gemensam måltid innan eller en fest efteråt. Andra har valt att ses på en intressant mötesplats eller någonstans där de känner sig sammankopplade med naturen. Ni kan också ta hjälp av någon utanför er grupp som kan hjälpa till att koordinera.

Vi kommer att lägga upp mer information under dagarna inför International Transition Healthcheck Month. Första mars kommer vi att lansera processen och förse er med med ledsagning gällande hur ni kan dela resultaten från era respektive grupper.

Vi hoppas ni vill medverka med oss i denna spännande internationella experiment. Om du använder Facebook, uppskattar vi om du anmäler ditt intresse här [Health Check Month event page] så att vi kan få en bättre översikt över vilka som deltar.

 

5 februari, 2019

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

6 + 3 =