BLOGG

Artiklar

ECOLISE växer – med stark svensk representation

Av Peter Hagerrot

Årets ECOLISE-möte var det tredje och det hölls i Amalurra i Baskien. Vid valet av ny styrelse för perioden 2017-19 valdes Robert Hall (GEN-Europa) från Suderbyn Ekoby till ordförande samt Emilia Rekestad (Permakultur Sverige) till ny styrelsemedlem. Förutom styrelsen verkar flera funktionärer; Eamon O´Hara genom AEIDL samt tre nyanställda deltidsfunktionärer med uppgift att koordinera policy, information och kunskap och utbildningsfrågor.

Ekobyn grundades för 25 år sedan av en grupp kvinnor. Här beskriver Irene Goikolea platsen och dess intention att låta ”medvetande materialiseras”. Valet av mötesplats bidrog till att skapa en inspirerande men lugn stämning som pekar på att organisationen nått en ny nivå av mognad. Längst tv i bilden är Inge Niestroy, ny policyhandläggare i Bryssel och Eamon O´Hara.

Den viktigaste satsningen i år blir manifestationen European Day of Sustainable Communities den 23 september i samarbete med partners i EU-kommissionen och EU-Parlamentet. Det blir ett event i Bryssel och på många andra platser. Förhoppningsvis vill många omställningsgrupper lyfta initiativet lokalt. Här kan man registrera sitt lokala event.

Några andra nedslag från ECOLISE-mötet:

  • Spanska Ana Huertas som valdes till vice ordförande är även ordförande för Spaniens omställningsnätverk,  Red de Transicion, berättade om ett spännande projekt: Municipalities for Transition, där lokala myndigheter kan söka och få hjälp av omställningsrörelsen för att öka kunskap och medvetande. Ett samhälle nära Barcelona,  Viladecans, med 65 000 invånare fick nyligen 4 miljoner Euro av EU för att bidra till en energiomställning och kontaktade Red de Transicion för att få hjälp och stöd till omställningen. Projektet fortsätter nu med möjligheter för samhällen i andra länder att ta del av arbetet.
  • David Philip från Irland berättade om GROW-projektet som startar i maj. Det är en gigantisk online-kurs för att sprida kunskap om och lära oss ta vara på myllan, skapa mätverktyg för att utvärdera och rapportera markförhållande och hjälpa oss att odla bättre.
  • Nara Petrovic från Slovenien berättade om arbetet med  kampanjen Lets Do It! World Cleanup Day 2018.  Hittills har 16 miljoner människor, med början i Estland, varit aktiva i att gå ut och göra rent i naturen i sin omgivning.  Målet för dagen, den 15 september 2018, är att mobilisera drygt en kvarts miljard människor runt om i världen att göra rent i sin lokala omgivning.

Själv deltog jag i ett par seminarier kring kunskap och utbildningsfrågor. Markus Molz från Luxemburg kommer samordna dessa. Han har en lång bakgrund från alternativa utbildningar (unschooling) och ser stora möjligheter att bygga upp en plattform för alternativa utbildningar i samverkan.

Robert Hall sammanfattade mötet med kommentaren att bland våra medlemsorganisationer finns en rad lösningar för de utmaningar vi står inför men att kunskapen om dem i ”mainstreamsamhället” är låg. Med detta tredje årsmöte känns det som ECOLISE vuxit in i en ny mer offensiv roll.  Budgeten har ökat från ca 100 000 kr till drygt en miljon.  Det ger även möjlighet för ett mer offensivt arbete för att söka gemensamma EU-medel.  En förhoppning som jag återkom till ett flertal gånger är att detta även kan leda till att medel kan ”droppa neråt istället för bara uppåt” för våra små lokala rörelser som liksom flertalet medlemmar i ECOLISE gör en stor insats för en liten om ingen budget.

 

Amalurra   8 Mars 2017    Peter Hagerrot

9 mars, 2017

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

10 + 10 =