BLOGG

Artiklar

Café Planet – nytt omställningsinitiativ i Linköping

Av Martin Hultman

En ny mötesplats för omställning har sett ljuset i Linköping! Här ska frågor om miljö och klimat, både lokalt och globalt diskuteras men framför allt inspirera till handling. Inför Parisförhandlingarna i höstas var det många inom miljörörelsen som var engagerade på olika sätt. Run for your life var till exempel en sådan satsning. Vi var några som såg hur kraftfullt, spännande och kul det var att jobba tillsammans miljörörelsen och forskare.

Den nya mötesplatsen Café Planet är alla intresserade av miljö- och klimatfrågor välkomna. Syftet med Café Planet är att dela kunskaper som leder till omställning samt främja aktiviteter vilka skapar förutsättningar att kunna leva bra liv inom de planetära gränserna. Mötesplatsen består konkret av fiket Babettes kafferi i Linköping, där det varje tisdag från klockan 17 kommer finnas möjlighet till samtal om frågorna, som ett miljöhäng. En gång i månaden kommer vi att organisera journalistledda samtal med personer som kan belysa omställning från olika håll.

Vi ville hitta kunskap och praktiska sätt att genomföra en omställning på, inte minst i klimatfrågan. Det finns en stor medvetenhet om att en sådan omställning krävs och många bra idéer cirkulerar. En mötesplats kan vara en katalysator för att fler människor ska omsätta sina tankar till praktisk handling.

En tisdagskväll i månaden kommer träffarna att vara mer uppstyrda med inbjudna gäster. Premiären skedde tisdagen den 16 februari då LiU-forskaren Anna Kaijser pratade om Parisförhandlingarna, Parisavtalet och vad som händer efter dem.

cafe planet linkoping

Vårens program innehåller bland annat ett samtal med företrädare för miljörörelsen om konkreta sätt att ta sig vidare efter Parisavtalet tisdagen den 15 mars. Tisdagen den 19 april blir det ett samtal med lokala politiker om satsningen på ett koldioxidfritt Linköping och den 17 maj fokuseras samtalet på lokala omställningsinitiativ, som exempelvis fossilfritt jordbruk och klädbibliotek.

Café Planet är ett initiativ från Studiefrämjandet för att knyta kontakter, bygga nätverk och samordna miljöinitiativ och initiativ med social inriktning. Vill du ordna Café Planet där du bor? Hör med Studiefrämjandet på din ort! Läs mer här

 

Martin Hultman är lektor i teknik och social förändring vid Linköpings universitet samt aktiv omställare. Aktuell med böckerna Discourses of Global Climate Change. Apocalyptic framing and political antagonism, Den inställda omställningen. Svensk energi- och miljöpolitik i möjligheternas tid 1980-1991 samt Att lokalisera ekonomin: Lokalekonomiska analyser, snedställdhet, kvinnors företagande och hållbar landsbygdsutveckling.

18 februari, 2016

Fler liknande artiklar…

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Min första omställningskonferens

Min första omställningskonferens

För några år sedan blev jag inbjuden att vara med i en liten lokal omställningsgrupp, jag visste inte riktigt vad det var men jag sa ja! Och i några år har vi träffats, samtalat, läst en å annan dikt men framför allt odlat tillsammans. Och jag har sakta rört mig mot någon slags förståelse för vad omställning kan vara.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

2 + 9 =