BLOGG

Artiklar

Är ni redo?

Är ni redo för en internationell hälsokontroll för omställningsrörelsen?

Nu är det inte långt kvar till den första internationella hälsokontrollen för omställningsrörelsen under mars månad. Den första mars kör vi igång och vi hoppas att ni hänger med de andra grupperna som samlas världen över för att reflektera kring hur det går med omställningen i deras sammanhang.

Vi har redan fått höra från många som tycker att hälsokontrollen har hjälpt med att ge nytt liv och fokus till deras omställningsgrupper. Den erbjuder ett ramverk till gruppsamtal där nyckelaspekter av omställning behandlas. Här finns er möjlighet att gräva djupt in i vad det är som är utmanande och vad som fungerar för er grupp, samt identifiera vad ni vill fortsätta jobba med och vad som eventuellt skulle kunna förändras eller avvecklas. Det bästa av allt är att ni får vara med i ett större internationellt experiment. Det är så viktigt att vi i dessa tider samverkar, stöttar varandra och delar våra erfarenheter över gränser och olikheter!

 

Vi hjälper omställningsrörelsen att hjälpa sig själv

Transition Network utvecklar en ny plattform där omställningsgrupper kan ladda upp deras poäng från hälsokontrollen. Genom det kommer vi att kunna få fram en meningsfull och levande översikt över den globala omställningsrörelsen. Inte nog med att hälsokollen är en omedelbar resurs för er omställningsgrupp, därtill kommer de sammanställda resultaten influera utvecklingen av nya stöd och resurser, potentiellt hjälpa också att starta bredare samtal kring omställningsrörelsens nästa steg och användas för att influera beslutsfattare, sponsorer, media och andra.

Låt oss göra vår rörelse mer synlig och utforska dess potential tillsammans!

 

Så här deltar man!

Hälsokollen är väldigt enkelt – ni behöver bara lite förberedelser för att  färdigställa processen i mars.

  1. Ladda ner guiden här:

https://transitionnetwork.org/do-transition/healthcheck/ (den är tillgänglig på 15 olika språk, bland annat svenska)

  1. Se till att medlemmar från din omställningsgrupp kan träffas 3-4 timmar någon gång i mars 2019.
  2. Se till att minst en i er grupp läser igenom guiden innan mötet, så att hen kan leda processen.

Det var allt!

Ni är fria att göra det på ert egna vis och skapa evenemanget utifrån era behov och begär. Vissa grupper har haft gemensam måltid innan eller en fest efteråt. Andra har valt att ses på en intressant mötesplats eller någonstans där de känner sig sammankopplade med naturen. Ni kan också ta hjälp av någon utanför er grupp som kan hjälpa till att koordinera.

Vi kommer att lägga upp mer information under dagarna inför International Transition Healthcheck Month. Första mars kommer vi att lansera processen och förse er med med ledsagning gällande hur ni kan dela resultaten från era respektive grupper.

Vi hoppas ni vill medverka med oss i denna spännande internationella experiment. Om du använder Facebook, uppskattar vi om du anmäler ditt intresse här [Health Check Month event page] så att vi kan få en bättre översikt över vilka som deltar.

 

19 februari, 2019

Fler liknande artiklar…

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

Potatoes for Peace – Potatisuppropet på Musikhjälpen

I år är temat för Musikhjälpen “Ingen ska behöva dö av hunger”, ett tema som klingar väl an i Omställningsnätverkets hjärtefrågor. I många år, framförallt sedan Potatisuppropets födelse 2020, har vi jobbat med att folkbilda kring hur det ser ut med matsäkerheten i vårt land.

Ta kontakt!

Skriv gärna till oss. Lämna ditt namn och din e-postadress. Inled förslagsvis med "Till styrelsen" eller liknande.

5 + 2 =