LEDARSKAP OCH RESILIENS FÖR EN NY TID.

Ett år i Omställning

 

 

OBS!

Kursen Ett år i Omställning är pausad och är planerad att återkomma först läsåret 2024-2025.

Information om datum för träffar kommer i februari 2024.

Halvfart, distans med 4 veckoträffar. Studiemedelsberättigad

 

– Kan det du drömmer om för dig själv även gynna en hållbar värld?

 

Ett år i Omställning (1 Year in Transition,1YT) är en kurs inom ramen för omställningsfrågor, medskapande ledarskap och helhetstänkande, där fokus ligger i skapandet av lokala lösningar på globala problem.

Med avstamp i gemensamma utmaningar undersöker vi möjligheternas värld utifrån ett omställningsperspektiv. Personliga, sociala, ekologiska och samhälleliga aspekter av hållbarhet vävs samman genom kursåret. Däribland hur vår förmåga att hantera förändring och kriser kan stärkas både på personliga, kollektiva och ekologiska plan.

Kursen bjuder bland annat in till ett utforskande av självledarskap – din intention, längtan och bakomliggande drivkraft i det du gör. Det bygger en bas för utåtriktat ledarskap och engagemang. Dessa två processer – de inre och yttre (se bild ovan) – sammanflätas genom de olika kursmomenten.

Kursen vänder sig till dig som:

 • är intresserad av att “börja gräva där du står” och genom det undersöka vad hållbarhet i praktiken betyder för dig.
 • är nyfiken på vad ett helhetsgrepp på hållbar utveckling kan vara och hur du kan lyfta dessa frågor i vardag och arbete.
 • vill få inblick i ledarskaps- och samverkansmodeller samt verktyg för realiserande av projektidéer – som team eller individuellt.
 • kreativt vill utveckla och konkretisera dina egna idéer och kanske redan existerande projekt med stöd av kursledare, en mentor och andra kursdeltagare.
 • vill bjuda in andra till medskapande samverkan.
 • är pedagog och vill få tillgång till nya ekopedagogiska verktyg och perspektiv i lärande för omställning och helhetstänkande.
 • vill interagera med en kursgrupp där en bredd av perspektiv på omställning samexisterar och appliceras av kursens deltagare.
 • vill ta del av snabbt växande nätverk för omställning i Sverige och internationellt.
 •  

Innehåll och upplägg

Kursen innehåller fyra fysiska vecko-träffar under ett år. Mellan träffarna sker moment av mentorskap (1-2 timmar/månad), lärgrupper, onlinemöten och egna studier. Deltagarna förväntas vara aktiva i sin lärprocess. Till exempel genom ett projekt med relevans till hållbar utveckling/livsstil i sitt lokalsamhälle. Kärnkursgruppen brukar vara 15-18 personer. Några delar av kursen är öppna för externa deltagare.

I kursen ingår introduktion till flertalet verktyg och perspektiv för hur vi kan jobba med ett helhetsgrepp på hållbarhet. Exempel är;

 • Introduktion till Omställning såsom det definieras av Omställningsnätverket, inkluderat verktyg och övningar inspirerade av bland annat Transition Network Joanna Macy, Ken Wilber och Margaret Wheatley.
 • Berättande/Storytelling
 • Naturens rättigheter
 • Naturnära moment, såsom bekantskap med vilda växter och en Utesittning/ mini vision quest där vi spenderar 1 dygn i naturen i tystnad.
 • En 3-dagars ledarskapsträning, med metodpaket, i the Art of Hosting and harvesting conversations that matter (artofhosting.org).
 • Eko- och samhällsentreprenörskap
 • Introduktion och använding av reflektions-modellen Teori U i förhållande till den individuella läroprocessen och teamarbeten generellt.
 • Introduktion till permakulturens etik och principer samt praktiska exempel på hur permakulturdesign och andra regenerativa tekniker kan appliceras i såväl landskapet som i sociala processer.
 • Projektdesign genom grupp-coachning processer
 • Preliminärt: Non Violent Communication (NVC)

Parallellt med ovanstående är kursen ett forum för nätverkande och relationsbyggande – både internt i kursgruppen samt externt med platser och nätverk som vi samverkar med. Kursen erbjuder ingångar till att vara delaktig i lokala såväl som nationella nätverk och organisationer.

Kursträffar läsår 22/23

Genom denna länk finner du detaljerad information om de fyra kurstillfällena

Fysisk träff 1: 16/9 em  –   21/9 fm (2022) Inre och yttre omställning: en introduktion. Plats: Ytterjärna med omnejd.

Fysisk träff 2: 25/11 em – 30/11 fm  (2022) Hållbart och medskapande aktörskap. Plats: Ytterjärna med omnejd.

Preliminär: Träff 3 Online: 15-17/2 (2023)

Fysisk träff 4: 17/3 em- 22/3 fm (2023) Preliminära teman: Kretsloppsdesign, ekoprenörskap och aktivt hopp. Plats ej bestämd.

Fysisk träff  5: 2/6 em – 7/6 fm (2023) Permakultur och framtidstro. Plats: Stjärnsund, Dalarna.

Kursen inleds i Ytterjärna, en plats nära vatten, natur och initiativrika människor. Under kursen besöker vi fortsatt en variation av platser och initiativ, med syfte att använda plats som pedagogiskt redskap.

Mellan träffarna

Mellan de olika kurstillfällena ges mycket utrymme till den egna lärprocessen. Där ges även plats för mentorskap, gruppcoachning, online möten, ämnesfördjupning samt individuella alternativt gemensamma projekt relaterade till valda intresseområden.

 

Kursens bakgrund och etablering i Sverige

One Year in Transition (1YT) – utvecklades i nära samarbete med det internationella Omställningsnätverket – Transition Network. Kursen startades i Totnes, England av Isabel Carlise (F.d. utbildningsledare inom Transition Network uk. Grundare till Bioregional Learning Centre) och kursformatet har sedan inspirerat utbildningar och projekt i flera andra länder.

Kontakten med Isabel blev startskottet för Ett år i Omställning som 2022 går in på sitt 7:e år. Kursen genomförs med Eskilstuna folkhögskola som huvudman i samverkan med det svenska Omställningsnätverket. Vi samarbetar med- och bjuder in gästlärare från folkrörelser inom hållbarhetsarbete, samt konstnärer, praktiker, egenföretagare, lokala byalag och ekobyar, olika folkhögskolor samt representanter från lärosäten som exempelvis Högskolan i Dalarna och Malmö Universitet.

Du som kursdeltagare fortsätter vara en viktig del i kursens utveckling och form där vi kontinuerligt bygger grund för efterkommande kursdeltagare.

 

Gästlärare som varit med under åren 2016-2022:

(OBS. samtliga är ej med under varje kursår)

 • David Jonstad Författare & Journalist Klimatmagasinet Effekt
 • Pella Thiel           Biolog, Ordförande Omställningsnätverket
 • Under tallarna kooperativet   undertallarna.se
 • Kajsa Balkfors             Art of hosting, fd. Cirkus Cirkör
 • Daniel Richardsson Styrkebaserad.org
 • Johan Nilsson                Dansare och odlare
 • Annika Lykta                 Skådespelare
 • Fidel Justo Viscarra     Cermoniell ledare och folkbildare, ayumara                                                                 traditionen
 • Linda Nordfors              Reflection company, VD Kultur och näringsliv
 • Mikael Karlsson             Ecoforestry foundation, VD Silvaskog
 • Yannick Porter Förändringsledare/projektledare. AoH praktiker
 • Liv fabricius                    Social Presencing theatre, Fabriciusresurs
 • Fredrik Björk                  Malmö Högskola
 • Karin Jansson                 Holma folkhögskola, tidningen Odlaren
 • Anna Kovasna Global Ecovillage Network
 • Ylva Lunqvist                  Hela Sverige Ska Leva, Lokalekonomi
 • Philipp Weiss                   Skogsträdgårdsbloggen, Permakultur Stjärnsund
 • Annevi Sjöberg                Permakultur Stjärnsund
 • David Roxendal               Permakultur Stjärnsund

Språk

Som deltagare behöver du kunna läsa och förstå engelska, då en del föreläsare samt delar av litteraturen är på engelska.

Teknologi

Som deltagare behöver du en dator som har mikrofon och tillgång till kamera. Samt en bra internetuppkoppling. Vi använder konferensverktyget Zoom för möten mellan träffarna.

Kostnad

Kursavgift: 2400 per termin för studieresor (inkl. lokal), och material. Ytterligare kostnader för mat och logi, samt gemensam kurslitteratur tillkommer. I kursavgiften ingår deltagaravgiften för ledarskapsträningen i The Art of Hosting (se hemsida för föregående år här) . Kursen är studiemedelsberättigad.

Sista ansökningsdag

Löpande antagning till och med 15 maj. Ansökan är öppen via Eskilstunas folkhögskola.

Aktuella frågor mailas till emilia.rekestad@regionsormland.se

 

Tankar om potatis från Torfolk

Tankar om potatis från Torfolk

Vad jag gör, det du gör, allt han, hon och hen gör är oväsentligt. Likt en fjärt i rymden är det.
Stig Dagerman skrev en gång:

”Jorden kan du inte göra om, stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra; en annan människa väl.
Detta är redan så mycket att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre, betyder en broder mer.”

Bonden, maten och freden

Bonden, maten och freden

”Samler du 1.000 gjenomsnittlige nordmen i en hall, så er det pr. I dag bara sju av dem som kan kunsten å producere mat. De 993 andre er avhengige av att disse sju orker å gjöre det. Den som snakker stygt om böndene bör derfor ikke prate med mat i munnen.”

Min första omställningskonferens

Min första omställningskonferens

För några år sedan blev jag inbjuden att vara med i en liten lokal omställningsgrupp, jag visste inte riktigt vad det var men jag sa ja! Och i några år har vi träffats, samtalat, läst en å annan dikt men framför allt odlat tillsammans. Och jag har sakta rört mig mot någon slags förståelse för vad omställning kan vara.

Rundvandring på odlingen i Lenånger

Odlingen i Lenånger blev ganska bra efter allt arbete med jord och kompost tidig i säsongen. I lördags kom unga och äldre för att lyssna och titta på vad som hade åstadkommits där. Det var ca 15 personer som tittade och lyssnade på berättelsen bakom odlingen. Att...

REKO

REKO ringar är ett fenomen som har spridit sig från Österbotten till Sverige och vidare ut i världen. Parollen beskriver det bäst: "Lokal mat utan mellanhänder". Producenterna lägger ut det som finns till försäljning på en platform - oftast Facebook - och kunderna...

Fårslakt

Kött är en viktig del av dieten i Norrland - vi har väldigt bra förutsättningar för att odla gräs och frågan blir därmed vilka sätt att omvandla gräs till högvärdig protein blir bäst i olika situationer? Gräsbetesdjur är förstås mycket mer än bara en proteinkälla -...

Workshop datum och andelsgrönsaker

Hej allihopa! Sommaren verkar vara här men snön är ännu inte helt borta h är ute i Ramsås. Här kommer några viktiga datum och mer information om organisationen kring de stora odlingarna i Lenånger och Gådeåby. Workshop: Biokol i praktiken, Ramsås, 25/5 kl 16-19 Som...

Hållbara matsystem

Hej alla! Ses vi ikväll på biblioteket kl 18.30? Dvs snart! Sara Friberg ska prata om odling på liten yta. Ett perfekt tillfälle att träffa andra matsystemsvänner som du ännu kanske inte träffat! 1000 kvm odlingar Jag träffade Amer som är arbetsledare på kommunens...

Din titel går här

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

]

Text

]

Text

]

Text