LEDARSKAP OCH RESILIENS FÖR EN NY TID.
Ett år i Omställning
Ett år i Omställning (One Year in Transition, 1YT) är en kurs för omställningsfrågor och helhetstänkande, där fokus ligger i skapandet av lokala lösningar på globala problem. Med avstamp i våra gemensamma utmaningar undersöker vi hur förmågan att hantera förändring och kriser kan stärkas både på ett personligt, kollektivt och ekologiskt plan. Under kursens gång tillämpar vi många olika verktyg för möte, samtal, analys och praktik.
Kursen går på halvfart, distans med 4 veckoträffar och är studiemedelsberättigad
Kursen vänder sig till dig som:
- är intresserad av vad ett helhetsgrepp på hållbar utveckling kan vara och som funderar på hur du kan lyfta dessa frågor i vardag och arbete, samt få möjlighet att utforska det i relation till vad som är rätt för dig.
- vill utveckla och konkretisera dina egna idéer och kanske redan existerande projekt med stöd av kurshandledare och andra kursdeltagare.
- få inblick i ledarskaps- och samverkansmodeller och möjliga tillvägagångssätt i realiserande av projektidéer.
Kursen bjuder även in till ett utforskande av intention, längtan och bakomliggande drivkraft i det du gör. Dessa två processer – den inre och yttre – sammanflätas genom de olika kursmomenten. Kursen hjälper dig även att förhålla dig till en vardag där du ibland kanske känner dig ensam med dina funderingar.
Kursen består av fyra vecko-internat under ett år, med moment av mentorskap, bokcirklar, onlinemöten och handledning mellan träffarna. Deltagarna förväntas även driva ett eget projekt, större eller mindre, med relevans till hållbar utveckling/livsstil i sitt lokalsamhälle eller till en specifik kontext.
I kursen ingår bland annat metodpaket inspirerat av the Art of Hosting, arbetssätt relaterat till ”Inre omställning” (däribland Teori U) och en inbjudan till att ta del av- och bli mer aktiv inom omställningsrelaterade nätverk. Kursen erbjuder ingångar till att vara delaktig i lokala såväl som nationella och internationella projekt.
Kurstillfällen
Våra träffar äger rum där initiativen händer. Byggandet av relation till platser och att använda platser som verktyg i lärande är centralt för kursen och under kurstillfällena.
Kursen inleds på Stensunds folkhögskola, en plats nära vatten, natur och initiativrika människor. Under kursen besöker vi fortsatt en mångfald av platser och initiativ, med syfte att använda plats som pedagogiskt redskap. Vi gör studiebesök, praktiska workshops, jobbar med övningar för personlig utveckling och mycket mer.
Mellan träffarna
Mellan de olika kurstillfällena sker löpande onlineträffar med gruppen (ibland med inbjudna gäster), mentorskap, bokcirklar, grupp-coachning samt individuella alternativt gemensamma projekt relaterade till valda intresseområden.
Kursens bakgrund och etablering i Sverige
Ett år i Omställning är del av ett större nätverk av liknande utbildningar på flertalet platser och länder. Den startades i Totnes, England av Isabel Carlisle (Fd utbildningsledare inom Transition Network Uk. Grundare till Bioregional Learning Centre) och kursformatet har sedan inspirerat utbildningar och projekt i flera andra länder.
Kursen genomförs med Eskilstuna folkhögskola som huvudman i samverkan med Omställningsnätverket (omställning.net). Vi samarbetar med- och bjuder in gästlärare (fysiskt och online) från folkrörelser inom hållbarhetsarbete, samt konstnärer, praktiker, egenföretagare, lokala byalag och ekobyar, olika folkhögskolor samt från lärosäten som exempelvis Högskolan i Dalarna, Linköpings Universitet (Environmental Humanities) och Malmö Högskola.
Det är nu fjärde året kursen 1YT går av staplen i Sverige. Du som kursdeltagare är en viktig del i kursens utveckling och form där vi kontinuerligt bygger grund för efterkommande kursdeltagare.
Språk
Som deltagare behöver du kunna läsa och förstå engelska.
Kostnad
Max 5800 kr i kursavgift. Beloppet täcker material, vissa transporter och studiebesök under kurstillfällen, samt litteratur (ytterligare kostnader för logi tillkommer för långresande). Kursen är studiemedelsberättigad.
Kursansvariga
Emilia Rekestad – emilia.rekestad@gmail.com
Peter Hagerrot – peter.hagerrot@telia.com
Kurstid
Kursstart: september 2021
Avslutning: juni 2022
Studietakt: 50%, distans
Ansökan
Du ansöker via Eskilstuna folkhögskola. Länk till ansökan
Ansök senast sista april. Frågor kan mailas till emilia.rekestad@gmail.com samt peter.hagerrot@telia.com.
Antagningsprocess
Till ansökan bifogar du ett personligt brev där du presenterar dig själv, dina tidigare meriter och dina motiv till att gå kursen, samt om du har några idéer som du vill utveckla. Vi kontaktar var och en av er innan den slutgiltiga antagningen till kursen.

Vi blir som vi umgås. Om vi inte umgås så blir vi tillintetgjorda.
Av: Anton Pettersson Människans största farhåga är såklart inte covid-19. Rent krasst är det viktigaste för ett stort däggdjur som valt att leva bofast; tillgång till sötvatten och goda förutsättningar för att tillgodose oss själva med bra kost. Detta kräver frodande...

Drömmar i väntans tid
Text av: Stina Oscarson, dramatiker och samhällsdebattör. Många kulturarbetare har under Coronapandemin klagat på att människor tillåts trängas i köpcentrum medan teatrar och konserthus på grund av hårda restriktioner tvingats stänga. Man har efterlyst logik och jag...

Behöver vi reclaima ordet omställning?
Text av Sanya Falkenstrand Det är knappt så att en ser någon skillnad på omställningsrörelsen och klimatrörelsen i Sverige. Frågan är om det behövs, de kanske ska få smälta in i varandra? Eller skapar det snarare en förvirring? Att vara tydlig med sitt budskap kanske...

Potatisuppropet i Grangärde
Text och bild: Germund Sellgren Två mil norr om Ludvika, mellan sjöarna Bysjön och Björken, ligger det lilla samhället Grangärde. Jag färdas längs Gamla vägen en gnistrande vacker vårdag. Himlen är klarblå och solen värmer gott vilket får lönnarnas blommor att slå ut...

När du inte vågar men gör ändå, eller hur man inspirerar till potatisodling i växtzon VII
Text och bild Cecilia Lundin Tre pallkragar står utanför mitt fönster här mitt i tallskogen. Bor ganska precis på polcirkeln just väster om Jokkmokk. Fortfarande är inte pallkragarna helt snöfria. Det brukar alltid bli fin och bra mandelpotatis. Den största glädjen är...
Potatisuppropet är ett exempel på omställning i praktiken
När potatisuppropet startade på torget i Söderhamn på påskafton den 11 april i år knöt det an till de mat- och potatiskravaller som ägde rum i Sverige för lite mer än hundra år sedan. Då, 1917, var det världskrig och dyrtider och många fick gå hungriga. Och det var...

Potatisuppropets framfart i Göteborg
Potatisuppropet breder sig ut land och rike runt. Det sätts potatisar i mängder, startas odlarföreningar, anordnas crash courses i odling och antalet skitiga fingrar har ökat exponentiellt. En annan viktig dimension av potatisuppropet är arbetet mot och med...

Oui c’est vrai! Potatisuppropet är internationellt!
Omställning Frankrike sätter potatis för att öka lokal matresiliens. Salut France! Vilka nyheter! Omställning Frankrike har berättat för oss att de också sätter potatis! Såklart! Omställare är ju allt annat än tråkiga! Där heter Potatisuppropet Opération Patates! dvs...

Holmåsa potatiskooperativ sätter guld i åkern
Ett av alla de hundratal initiativ som anslöt sig till Potatisuppropet var Holmåsa Potatiskooperativ i Borås. När de satte sina potatisar bjöd de också med Borås Tidning till att skriva om sitt kooperativ, livsmedelsförsörjning och självklart Potatisuppropet.

En nationell folkrörelse är född!
Inför den första maj uppmuntrade vi människor att gå ut och sätta ut potatis i hinkar land och rike runt för att uppmärksamma #potatisuppropet. En del hinkar blev det, men ännu fler som bestämde sig för att sätta händerna i jorden. Vi är helt tagna av responsen! Över...
Din titel går här
Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.