LEDARSKAP OCH RESILIENS FÖR EN NY TID.

Ett år i Omställning

Ett år i Omställning (One Year in Transition, 1YT) är en kurs för omställningsfrågor och helhetstänkande, där fokus ligger i skapandet av lokala lösningar på globala problem. Med avstamp i våra gemensamma utmaningar undersöker vi hur förmågan att hantera förändring och kriser kan stärkas både på ett personligt, kollektivt och ekologiskt plan. Under kursens gång tillämpar vi många olika verktyg för möte, samtal, analys och praktik.

Kursen går på halvfart, distans med 4 veckoträffar och är studiemedelsberättigad

Kursen vänder sig till dig som:
  • är intresserad av vad ett helhetsgrepp på hållbar utveckling kan vara och som funderar på hur du kan lyfta dessa frågor i vardag och arbete, samt få möjlighet att utforska det i relation till vad som är rätt för dig.
  • vill utveckla och konkretisera dina egna idéer och kanske redan existerande projekt med stöd av kurshandledare och andra kursdeltagare.
  • få inblick i ledarskaps- och samverkansmodeller och möjliga tillvägagångssätt i realiserande av projektidéer.

Kursen bjuder även in till ett utforskande av intention, längtan och bakomliggande drivkraft i det du gör. Dessa två processer – den inre och yttre – sammanflätas genom de olika kursmomenten. Kursen hjälper dig även att förhålla dig till en vardag där du ibland kanske känner dig ensam med dina funderingar.

Kursen består av fyra vecko-internat under ett år, med moment av mentorskap, bokcirklar, onlinemöten och handledning mellan träffarna. Deltagarna förväntas även driva ett eget projekt, större eller mindre, med relevans till hållbar utveckling/livsstil i sitt lokalsamhälle eller till en specifik kontext.

I kursen ingår bland annat metodpaket inspirerat av the Art of Hosting, arbetssätt relaterat till ”Inre omställning” (däribland Teori U) och en inbjudan till att ta del av- och bli mer aktiv inom omställningsrelaterade nätverk. Kursen erbjuder ingångar till att vara delaktig i lokala såväl som nationella och internationella projekt.

Kurstillfällen

Våra träffar äger rum där initiativen händer. Byggandet av relation till platser och att använda platser som verktyg i lärande är centralt för kursen och under kurstillfällena.

Kursen inleds på Stensunds folkhögskola, en plats nära vatten, natur och initiativrika människor. Under kursen besöker vi fortsatt en mångfald av platser och initiativ, med syfte att använda plats som pedagogiskt redskap. Vi gör studiebesök, praktiska workshops, jobbar med övningar för personlig utveckling och mycket mer.

Mellan träffarna

Mellan de olika kurstillfällena sker löpande onlineträffar med gruppen (ibland med inbjudna gäster), mentorskap, bokcirklar, grupp-coachning samt individuella alternativt gemensamma projekt relaterade till valda intresseområden.

 


Kursens bakgrund och etablering i Sverige

Ett år i Omställning är del av ett större nätverk av liknande utbildningar på flertalet platser och länder. Den startades i Totnes, England av Isabel Carlisle (Fd utbildningsledare inom Transition Network Uk. Grundare till Bioregional Learning Centre) och kursformatet har sedan inspirerat utbildningar och projekt i flera andra länder.

Kursen genomförs med Eskilstuna folkhögskola som huvudman i samverkan med Omställningsnätverket (omställning.net). Vi samarbetar med- och bjuder in gästlärare (fysiskt och online) från folkrörelser inom hållbarhetsarbete, samt konstnärer, praktiker, egenföretagare, lokala byalag och ekobyar, olika folkhögskolor samt från lärosäten som exempelvis Högskolan i Dalarna, Linköpings Universitet (Environmental Humanities) och Malmö Högskola.

Det är nu fjärde året kursen 1YT går av staplen i Sverige. Du som kursdeltagare är en viktig del i kursens utveckling och form där vi kontinuerligt bygger grund för efterkommande kursdeltagare.

 
Språk

Som deltagare behöver du kunna läsa och förstå engelska.

 
Kostnad

Max 5800 kr i kursavgift. Beloppet täcker material, vissa transporter och studiebesök under kurstillfällen, samt litteratur (ytterligare kostnader för logi tillkommer för långresande). Kursen är studiemedelsberättigad.

 
Kursansvariga

Emilia Rekestad – emilia.rekestad@gmail.com

Peter Hagerrot – peter.hagerrot@telia.com

 
Kurstid

Kursstart: september 2021

Avslutning: juni 2022

Studietakt: 50%, distans

 
Ansökan

Du ansöker via Eskilstuna folkhögskola. Länk till ansökan

Ansök senast sista april. Frågor kan mailas till emilia.rekestad@gmail.com samt peter.hagerrot@telia.com.

 
Antagningsprocess

Till ansökan bifogar du ett personligt brev där du presenterar dig själv, dina tidigare meriter och dina motiv till att gå kursen, samt om du har några idéer som du vill utveckla. Vi kontaktar var och en av er innan den slutgiltiga antagningen till kursen.

Drömmar i väntans tid

Drömmar i väntans tid

Text av: Stina Oscarson, dramatiker och samhällsdebattör. Många kulturarbetare har under Coronapandemin klagat på att människor tillåts trängas i köpcentrum medan teatrar och konserthus på grund av hårda restriktioner tvingats stänga. Man har efterlyst logik och jag...

Behöver vi reclaima ordet omställning?

Behöver vi reclaima ordet omställning?

Text av Sanya Falkenstrand Det är knappt så att en ser någon skillnad på omställningsrörelsen och klimatrörelsen i Sverige. Frågan är om det behövs, de kanske ska få smälta in i varandra? Eller skapar det snarare en förvirring? Att vara tydlig med sitt budskap kanske...

En nationell folkrörelse är född!

En nationell folkrörelse är född!

Inför den första maj uppmuntrade vi människor att gå ut och sätta ut potatis i hinkar land och rike runt för att uppmärksamma #potatisuppropet. En del hinkar blev det, men ännu fler som bestämde sig för att sätta händerna i jorden. Vi är helt tagna av responsen! Över...

Din titel går här

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

]

Text

]

Text

]

Text